POSTNÍ JÁHELNÍK se sušenými švestkami a kokosem, nepečený

100 g jáhel
75 g strouhaného kokosu
100 g sušených švestek
10 g moučkového cukru
špetka soli
1/2 kávové lžičky rostlinného oleje
300 ml studené vody

Z uvedeného množství jsou 4 porce.

Recept je vhodný jako postní pokrm.

Celková energetická hodnota cca 1.245 kcal.

Jáhly properete ve studené vodě, vsypete do mísy a 3x spaříte vroucí vodou.
Kdo neví úplně přesně jak na to, zde si přečte jednoduchý návod.

Sušené švestky pokrájíte na šestiny.

V misce smícháte kokos, cukr a pokrájené švestky.

Spařené jáhly dáte do hrnce, přidáte vodu, sůl a olej.
Zamícháte, přiklopíte pokličkou a přivedete k varu.
Pak plamen stáhnete na minimum a vaříte bez míchání 20 minut.

Hned po uvaření k jáhlám přidáte ochucený kokos a vše mícháte, dokud nedostanete kompaktní hmotu.
Tuto hmotu přesunete do vhodné misky, rozprostřete pomocí stěrky po celé ploše a lehce upěchujete.
Osobně používám skleněnou zapékací misku 20 x 20  cm, ale můžete použít i plastovou misku jiných rozměrů – pouze se tím změní výsledný tvar jáhelníku.

Jáhelník necháte zcela vychladnout.
Poté krájíte na porce a podáváte.

Tento jáhelník je energeticky vydatný, je tedy spíš samostatným jídlem než laskominou po jídle.

Více o půstu si můžete přečíst zde.