
100 g jáhel
75 g strouhaného kokosu
100 g sušených švestek
10 g moučkového cukru
špetka soli
1/2 kávové lžičky rostlinného oleje
300 ml studené vody
Z uvedeného množství jsou 4 porce.
Recept je vhodný jako postní pokrm.
Celková energetická hodnota cca 1.245 kcal.
Jáhly properete ve studené vodě, vsypete do mísy a 3x spaříte vroucí vodou.
Kdo neví úplně přesně jak na to, zde si přečte jednoduchý návod.
Sušené švestky pokrájíte na šestiny.
V misce smícháte kokos, cukr a pokrájené švestky.
Spařené jáhly dáte do hrnce, přidáte vodu, sůl a olej.
Zamícháte, přiklopíte pokličkou a přivedete k varu.
Pak plamen stáhnete na minimum a vaříte bez míchání 20 minut.
Hned po uvaření k jáhlám přidáte ochucený kokos a vše mícháte, dokud nedostanete kompaktní hmotu.
Tuto hmotu přesunete do vhodné misky, rozprostřete pomocí stěrky po celé ploše a lehce upěchujete.
Osobně používám skleněnou zapékací misku 20 x 20 cm, ale můžete použít i plastovou misku jiných rozměrů – pouze se tím změní výsledný tvar jáhelníku.
Jáhelník necháte zcela vychladnout.
Poté krájíte na porce a podáváte.
Tento jáhelník je energeticky vydatný, je tedy spíš samostatným jídlem než laskominou po jídle.
Více o půstu si můžete přečíst zde.