POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY S KOPREM

300 – 400 g červené řepy
100 g cibule
1 veliká vrchovatá hrst otrhaných snítek kopru (20 g) nebo 1 a 1/2 rovné polévkové lžíce kopru sušeného
200 ml smetany ke šlehání
25 g másla (plátek másla silný 1 cm)
600 ml horkého zeleninového vývaru nebo 600 ml horké vody a 1 polévková lžíce sypkého zeleninového bujonu Würzl
2 rovné kávové lžičky soli

Červenou řepu oloupete a pokrájíte na kostičky cca 1 x 1 cm.
Cibuli pokrájíte nadrobno.

V hrnci rozpustíte máslo, vsypete cibuli a necháte ji zesklovatět.
Přidáte červenou řepu a cca 5 minut poměrně zprudka restujete a mícháte, aby se řepa opekla.
Následně zalijete horkým zeleninovým vývarem (nebo horkou vodou s bujonem), vlijete smetanu ke šlehání, osolíte, počkáte až vzejde var a od té doby vaříte cca 15 – 20 minut do změknutí červené řepy.

Na závěr vsypete kopr, který necháte cca 1 minutu provařit.
Pak odstavíte z ohně a po chvíli rozmixujete na hladký krém.

Podáváte samotné, s pečivem nebo s teplými křupavými tousty.