POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY S KOPREM

SUROVINY

300 – 400 g červené řepy
100 g cibule
1 veliká vrchovatá hrst otrhaných snítek kopru (20 g) nebo 1 a 1/2 rovné polévkové lžíce kopru sušeného
200 ml smetany ke šlehání
25 g másla (plátek másla silný 1 cm)
600 ml horkého zeleninového vývaru (nebo 600 ml horké vody a 1 polévková lžíce domácí sušené zeleninové směsi)
2 rovné kávové lžičky soli

Celková energetická hodnota cca 1.090 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Červenou řepu oloupete a pokrájíte na kostičky cca 1 x 1 cm.
  • Cibuli pokrájíte nadrobno.

POSTUP

  • V hrnci rozpustíte máslo, vsypete cibuli a necháte ji zesklovatět.
  • Přidáte červenou řepu a cca 5 minut poměrně zprudka restujete a mícháte, aby se řepa opekla.
  • Zalijete horkým zeleninovým vývarem (nebo horkou vodou se sušenou zeleninou), vlijete smetanu ke šlehání a osolíte.
  • Od bodu varu vaříte cca 15 – 20 minut do změknutí červené řepy.
  • Vsypete kopr, který necháte cca 1 minutu provařit.
  • Odstavíte z ohně a po chvíli rozmixujete tyčovým mixérem na hladký krém.

Podáváte samotné, s pečivem nebo s teplými křupavými tousty.

PRAKTICKÉ

  •  Řepa výrazně barví – na její loupání a krájení je vhodné si vzít jednorázové rukavice.