PIKANTNÍ GRILOVANÁ CUKETA

SUROVINY

750 g cukety
75 ml olivového oleje
2 rovné polévkové lžíce plnotučné hořčice
1 rovná kávová lžička kurkumy
2 rovné kávové lžičky sušeného česneku
1/2 kávové lžičky chilli vloček

Z uvedeného množství jsou 2 porce jako hlavní chod nebo 4 porce přílohové.
Celková energetická hodnota cca 800 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Cukety se slupkou důkladně omyjete (cukety neloupete), odříznete oba konce a pokrájíte na kolečka tenká 0,5 cm.
  • Kolečka cukety skládáte na talíř a každou vrstvu posypete solí (solte tak, jako byste si solili chléb s máslem). Cuketu necháte alespoň 30 minut v pokojové teplotě vypotit. Poté vodu slijete a jednotlivá kolečka osušíte papírovou utěrkou.
  • V malé misce smícháte pomocí vidličky olej s kořením a hořčicí. Vznikne polohustá pasta – marináda.
  • Jednotlivá kolečka cukety potíráte mašlovačkou po jedné straně v tenké vrstvě pastou a postupně je vkládáte do uzavíratelné nádoby.
  • Na dno nádoby dáte první vrstvu cukety – jednotlivá kolečka poskládáte vedle sebe. Další potřenou cuketou vytvoříte další vrstvu. Jednotlivá kolečka pokládáte na sebe a tvoříte komínek. Takto pokračujete, dokud máte cuketu a ochucenou pastu. Pak misku uzavřete a necháte v lednici odležet – ideálně přes noc, ale budou stačit i dvě hodiny.

POSTUP

  • Rozpálíte kontaktní gril na stupeň 2 a kolečka marinované cukety na něm postupně nasucho grilujete dozlatova cca 8 minut. Uvedený čas berte jako orientační  – záleží na příkonu vašeho spotřebiče.

Grilovanou cuketu podáváte s pečivem jako hlavní chod. Cuketa však může být i chutnou přílohou k pečenému masu nebo k sýru. Studenou ji můžete přidat jako obložku do sendviče.

PRAKTICKÉ

  • Jestliže nejste vyznavači pikantně pálivé chutě, tak množství chilli vloček snižte nebo zcela vynechejte.
  • Pokud máte na výběr z více mašlovaček, vyberte si na potírání tu, která je podobná štětci a má tvrdší vlákna – s tou to jde nejlépe.
  • Nemáte kontaktní gril ? Nevadí. Marinovaná cuketa se dá opéct (nasucho – bez přidání dalšího tuku) i na pánvi.