SUROVINY
700 g medvědího česneku
cca 100 ml panenského olivového oleje do pesta
cca 200 ml panenského olivového oleje na konzervaci
30 g soli
Z uvedeného množství je cca 5 skleniček o objemu 150 ml.
Celková energetická hodnota cca 2.560 kcal.
PŘÍPRAVA
- Skleničky, víčka a všechny ostatní nástroje nejprve zbavíte případných bakterií – skleničky můžete sterilizovat v troubě, hlavu tyčového mixéru, lžíci a ostatní případné nástroje stačí polít právě vroucí vodou z rychlovarné konvice.
- Listy medvědího česneku operete ve studené vodě a necháte důkladně okapat, případně ještě několikrát jemně promnete v suché utěrce.
POSTUP
- Listy nahrubo posekáte, vložíte do mísy a posolíte.
- Přidáte 100 ml oleje a tyčovým mixérem rozmixujete. Uvedené množství oleje je orientační – záleží na tom, jak dobře jste osušili listy, jak jsou listy šťavnaté…
- Výsledná hmota by měla mít hustou olejnatou konzistenci (asi jako hrubozrnná hořčice) – pokud taková není, přidejte ještě trochu oleje a opět promixujte.
- Pesto rozdělíte do malých vysterilizovaných skleniček a povrch zalijete olejem – jak správně pesto zakonzervovat, aby dlouho vydrželo, si můžete přečíst v tomto podrobném návodu.
PRAKTICKÉ
- Toto pesto je připravováno z větší dávky a do zásoby, proto do něj nejsou přidány žádné další ingredience – tím se sníží na minimum možnost případného zkažení, zhořknutí či zplesnivění po dobu uskladnění. Případné oříšky, mandle či parmazán můžete vmíchat do pesta těsně před podáváním.
- Pesto v pěkné skleničce opatřené touto nálepkou, můžete obratem darovat jako „jedlý dárek“.