SUROVINY
500 g mrkve
25 ml oleje
20 g medu
1/2 rovné kávové lžičky soli
Z uvedeného množství je jedna porce jako hlavní chod nebo 2 porce s přílohou.
Uvedené množství je vhodné na pečící plech o velikosti cca 30×42 cm (nebo větší).
Celková energetická hodnota cca 465 kcal.
PŘÍPRAVA
- Mrkev nakrájíte na hranolky či klínky o hraně cca 1 cm, dlouhé cca 5 cm a vložíte do mísy.
- Tekutý med smícháte v malé mističce s olejem a solí.
- Plech vyložíte pečícím papírem.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Mrkev v míse zalijete ochuceným olejem a důkladně promícháte, aby se všechny kousky mrkve obalily olejem.
- Mrkev narovnáte na plech tak, aby byla pouze v jedné vrstvě a nepřekrývala se.
- Pečete na 230 °C cca 30 – 40 minut do změknutí mrkve a zlatavého opečení. V průběhu pečení 2x promícháte.
Takto upravená mrkev má krásně nasládlou chuť a nejlépe chutná teplá, právě vytažená z trouby. Mrkev můžete podávat samotnou jako lehoučkou večeři, případně ji doplnit bramborovou kaší. Hodí se též jako příloha ke kuřecímu či jinému bílému masu.
PRAKTICKÉ
- Počítejte s tím, že mrkev pečením výrazně zmenší svůj objem – z půl kila mrkve dostanete cca 150 g mrkve pečené.
- Pokud potřebujete uspořit nějaké kalorie, dejte místo medu Sladidlo z čekanky 5 % cukru – snížíte tak kalorickou hodnotu pokrmu o cca 65 kcal.