O LNĚNÉM SEMÍNKU

Lněné semínko je semeno hospodářské plodiny – lnu.
Ano, toho lnu, co tak krásně modře kvete a krteček si z něj ušil kalhotky :).

Proč lněná semínka jíst ?
Lněná semínka jsou jeden z nejbohatších rostlinných zdrojů omega-3 mastných kyselin , vitamínů B, C, E a minerálních látek jako třeba železo, draslík, vápník a hořčík.
Obsahují obří množství lignanů, vlákniny, nechybí bílkoviny.
Mají množství zdraví prospěšných účinků např. protizánětlivých, antibakteriálních či protiplísňových.
Semínka pomáhají při zácpě, při kožních problémech, při ženských potížích (PMS, klimakterium – návaly), upravují krevní tlak, jsou prevencí proti rakovině, pomáhají při revmatismu…
Více si můžete přečíst v článku níže.

Jak lněná semínka jíst ?
Lněná semínka je nejlepší jíst syrová.
Je však důležité narušit jejich tvrdou pevnou slupku tj. důkladně je rozkousat, abychom se dostali ke všem těm vitamínům a dalším výživným látkám.
Pokud nechcete kousat, může se vám hodit mlýnek či hmoždíř, ale v tom případě semínka jezte ihned po rozdrcení, protože velmi rychle žluknou.

Doporučená denní dávka jsou 2 polévkové lžíce lněného semínka.

Jak lněná semínka kuchyňsky upravit ?
Semínka můžeme též tepelně zpracovávat – pražit. Teplem se naruší slupka a rozvine se jejich oříšková chuť, ale počítejte s tím, že se teplem též sníží jejich výživová hodnota.

K čemu lněná semínka použiji ?
Semínka můžeme použít jako posyp zeleninových salátů, vařených brambor či chleba s máslem, přimíchat do jogurtu, do tvarohových pomazánek, jako součást směsí na domácí chléb …

Vyzkoušejte třeba :
Sušené lněné lupínky s parmazánem
Špaldový podmáslový chléb
Celozrnné krajíčky
Otrubové krajíčky se semínky (bez mouky)

Článek o lněném semínku z časopisu Receptář 2/2017, autor Jiří Kuchař