NAKLÁDANÝ KOPR bez sterilace

SUROVINY

200 g čerstvého kopru
100 ml lihového kvasného octa 8%
100 ml vody
1 rovná kávová lžička soli

Z uvedeného množství je jedna sklenice o objemu 400 ml.

PŘÍPRAVA

  • Sklenici a víčko vysterilizujete: naplníte je až po okraj právě vroucí vodou z rychlovarné konvice. Vodu ponecháte působit 10 – 15 minut a pak vylijete.
  • Kopr zbavíte kořínků, důkladně ho properete a necháte na sítu okapat.
  • Kopr včetně stonků posekáte nožem nadrobno.
  • Svaříte lák: ocet, vodu a sůl dáte do rendlíčku, přivedete k varu a na mírném ohni vaříte 3 minuty.

POSTUP

  • Nasekaný kopr napěchujete do sklenice a její okraje očistíte papírovou utěrkou.
  •  Sklenici zalijete horkým lákem až po okraj.
  • Uzavřete víčkem, postavíte dnem vzhůru a takto necháte 10 – 15 minut.
  • Sklenici vrátíte do původní polohy a po vychladnutí uložíte do lednice.

Po celou dobu skladování i následné konzumace uchováváte naložený kopr v lednici a uzavřený víčkem.

PRAKTICKÉ

  • 200 g kopru obvykle bývají dva svazky kopru zakoupené na farmářských trzích.
  • Kopr použijete i s tvrdými stonky, ty v octovém nálevu změknou.
  • Při zpracovávání většího objemu kopru nezapomeňte také adekvátně navýšit suroviny na lák.
  • Při použití tohoto naloženého kopru při vaření neopomeňte, že je již naložený v octovém nálevu a tudíž kyselý. Proto před přidáním dalšího octa, který může být v receptu uveden, pokrm nejprve ochutnejte a zvažte, zda je přidání dalšího octa vůbec nutné.