SUROVINY
200 g cukrářských piškotů
250 g mascarpone
40 g moučkového cukru
200 ml smetany ke šlehání 33 %
100 ml uvařené černé kávy
50 ml mandlového likéru Amaretto
1 kávová lžička kakaa (cca 2,5 g)
Uvedené množství je určeno do zapékací misky 20×20 cm či obdobných rozměrů.
Celková energetická hodnota cca 2 700 kcal.
PŘÍPRAVA
- Uvaříte kávu: 7-10 g zrnkové kávy umelete nahrubo, zalijete 100 ml vroucí vody, zamícháte, necháte 5 minut louhovat a pak přecedíte.
- Do kávy vlijete mandlový likér, zamícháte a necháte zchladnout.
- Vychlazenou smetanu vyšleháte dotuha a na závěr zašleháte cukr.
- Mascarpone dáte do mísy a rozetřete ho stěrkou. Přidáte ušlehanou smetanu a vše jemně promícháte v krém.
- Zapékací misku vyložíte potravinovou fólií tak, aby fólie přesahovala i přes okraje misky.
POSTUP
- Cukrářské piškoty postupně namáčíte v ochucené kávě a narovnáte je natěsno po celém dně zapékací misky. Při máčení postupujte rychle – namočení piškotů musí být jen velmi mírné, piškoty nemají být nasáklé, pouze povrchově navlhčené.
- Na piškoty rozprostřete pomocí stěrky polovinu šlehačkového krému.
- Na krém pokladete druhou vrstvu navlhčených piškotů.
- Na piškotovou vrstvu rozprostřete druhou polovinu krému, kterou zarovnáte stěrkou a poprášíte přes sítko kakaem.
- Dezert vložíte do lednice, kde ho necháte nejlépe přes noc (nebo nejméně 2-3 hodiny) ztuhnout.
Po zatuhnutí dezert vyndáte pomocí přesahující fólie ze zapékací misky a ostrým nožem pokrájíte na jednotlivé porce.
PRAKTICKÉ
- Kávu melete nahrubo proto, aby při cezení nepropadla sítkem.
- Pokud kávu přelijete do mělké misky nebo talíře takové velikosti, do které se vejdou naležato celé piškoty, budou se vám piškoty jednodušeji a rychleji namáčet.