SUROVINY
160 g karamelových nebo máslových sušenek
80 g másla
300 g hustého bílého jogurtu (řecký nebo selský)
180 – 200 g zakysané smetany
25 g moučkového cukru
350 g jahod
1 želatinový ztužovač zastudena (Dr. Oetker, sáček 50 g)
Uvedené množství je vhodné do rozkládací dortové formy o průměru 18 cm.
PŘÍPRAVA
- Dno i stěny dortové formy vyložíte potravinářskou folií.
- Na mírném ohni rozpustíte máslo.
- Sušenky rukama nahrubo rozlámete, vložíte do velkého igelitového sáčku a pomocí válečku rozdrtíte najemno.
- Sušenkovou drť vsypete do mísy, přilijete máslo, vařečkou vše nahrubo smícháte a pak rukama důkladně prohnětete – vznikne drobenka.
- Drobenku vsypete na dno dortové formy, rovnoměrně rozprostřete a upěchujete dnem lžíce. Vložíte do ledničky, aby máslo ztuhlo a vytvořil se korpus (alespoň na 30 minut).
- Cca 100 g nejhezčích jahod odložíte stranou na konečnou ozdobu dezertu. Zbytek jahod pokrájíte na menší kusy velikosti sousta.
- V misce smícháte jogurt se smetanou a cukrem.
POSTUP
- V míse připravíte dle návodu ztužovač zastudena.
- Hned do něj postupně vlijete sladkou jogurtovo smetanovou směs, kterou důkladně metličkou se ztužovačem promícháte.
- Z lednice vyndáte ztuhlý korpus, který pokryjete cca třetinou jogurtové směsi. Pak navrstvíte jahody, ty přelijete zbytkem směsi a povrch dnem lžíce zarovnáte.
- Vložíte do lednice a krátce (ne víc jak 10 minut) necháte zatuhnout. V tomto čase se hmota lehce zpevní a následné zdobení se do směsi nezanoří.
- Dezert vyndáte z lednice a na povrchu dozdobíte jahodami, které do povrchu lehounce vtisknete. Můžete přidat mladé jahodníkové listy nebo lístky meduňky jako na úvodním foto. Ozdobené vrátíte zpět do lednice a necháte cca 2 hodiny tuhnout.
- Po zatuhnutí dezert vyndáte z formy, pokrájíte ostrým nožem na díly a podáváte.
PRAKTICKÉ
- Pro představu velikosti: při použití formy o průměru 18 cm bude korpus vysoký cca 1,5 cm a celková výška dezertu cca 5 – 6 cm.
- Výsledná chuť je mléčná, pouze s lehkým sladkým nádechem. Pokud jste zvyklí více sladit, před nalitím do formy směs nejdříve ochutnejte a případně doslaďte dle chuti.
- Na korpus se mi osvědčily sušenky Lotus karamelové nebo sušenky máslové Petit beurre.
- Konzumace dezertu v letních horkých dnech krásně osvěží.