Chřestová sezóna je v plném proudu, chřest se na Vás směje z prodejních pultů, ale Vy jste se stále ještě neodhodlali k nákupu, protože si nejste úplně jisti, jak chřest kuchyňsky upravit ?
Dost váhání a směle do toho ! Stačí mít jen škrabku na brambory..
PŘÍPRAVA
Chřest opláchnete pod tekoucí studenou vodou a odkrojíte spodní část výhonků, která je dřevnatá – bývají to 2 – 3 cm.
LOUPÁNÍ
-
Bílý chřest loupete vždy celý – začínáte cca 1 cm pod hlavičkou.
Loupete velmi důkladně, protože jeho slupka obsahuje hořké silice a tvrdá podélná vlákna (a určitě nechcete mít pokrm ani hořký ani vláknitý). -
Zelenému chřestu stačí oloupat jen spodní třetinu stonku.
Pokud máte čerstvé tenké výhonky zeleného chřestu, tak loupat vůbec nemusíte.
VAŘENÍ
Na uvaření balíčku chřestu o hmotnosti 500 g použijete 1,5 litru vody a 1 rovnou polévkovou lžíci soli.
Můžete přidat 1 kávovou lžičku cukru – aby u bílého chřestu zmizela případná zbytková hořkost a cca lžičku másla (10 g) – aby chřest pobral jemnou máslovou chuť.
Vodu přivedete k varu a pak vložíte chřest.
-
Bílý chřest vaříte vždy celý ponořený ve vodní lázni.
-
U zeleného chřestu je vhodné mít chřestové hlavičky mimo vroucí vodu, aby zůstaly delikátně křupavé.
To se dá provést tak, že vezmete malý rendlík, do kterého chřest položíte tak, aby hlavičky byly opřené o okraj rendlíku – pokud takovou velikost hrnce nemáte, nelámejte si s tím hlavu a chřest ponořte do vody celý.
Chřest vaříte zvolna – voda jen lehce probublává:
-
zelený chřest cca 3 – 8 minut
-
bílý chřest cca 5 – 12 minut
(protože je oproti zelenému pevnější a silnější)
Dobu vaření přizpůsobíte tloušťce výhonů.
Zda je uvařeno, zjistíte vidličkou – pokud spodní silnou částí nožičky chřestu vidlička projede skrz „jako po másle“ – je uvařeno.
Uvařený chřest by měl být křupavý, křehký, ale pevný.
Je určený k přímé konzumaci nebo k dalšímu použití dle daného receptu.
Pokud nebudete uvařený teplý chřest hned jíst, zchladíte ho proudem studené vody – tím se přeruší var a chřest zůstane křupavý a neztratí barvu. Uchováte ho v lednici.
A co se slupkami a vodou, ve které se chřest vařil ?
Nevyhazovat, nevylévat. Uvařte vývar…
A jedno drobné minimalistické doporučení na závěr:
pokud chřest nevaříte v jeho krátké sezóně sedmkrát do týdne, vyhněte se nákupu škrabky na chřest a také speciálního hrnce na vaření chřestu – hravě se bez těchto předmětů obejdete a nebudou vám v kuchyňské lince po zbývajících 10 měsíců zbytečně zabírat místo.