
.
SUROVINY
- 6 vajec velikosti M
- 100 g čerstvých mladých kopřiv
- 100 g šunky
- 1 větší špetka soli
- 1 kávová lžička oleje na vymazání
Z uvedeného množství jsou 2 porce bez přílohy nebo 4 porce s přílohou.
Celková energetická hodnota cca 725 kcal.
Recept je vhodný pro nízkosacharidovou dietu.
PŘÍPRAVA
- Kopřivy spaříte vroucí osolenou vodou, vymačkáte z nich vodu a nahrubo nasekáte. Kdo neví jak na to, přečte si jednoduchý návod.
- V misce vymícháte metličkou vejce se solí.
- Šunku pokrájíte na proužky široké cca 1 cm.
- Menší zapékací misku vyložíte pečícím papírem a papír potřete olejem.
- Troubu předehřejete na 200 °C.
POSTUP
- Do zapékací misky vlijete rozmíchaná vejce, vložíte je do trouby a pečete 10 minut.
- Misku vyndáte a do lehce zatuhlých vajec vpravíte spařené kopřivy a povrch pokladete proužky šunky.
- Vrátíte zpět do trouby a pečete ještě dalších cca 15 minut nebo do té doby, dokud nejsou vejce ztuhlá a šunka po okrajích dokřupava opečená.
Teplou frittatu můžete podávat samotnou jako předkrm či lehkou večeři.
S vařenými či pečenými brambory je to chutný oběd.
Dobrá je i zastudena – třeba vložená do bagety, doplněná listovým salátem, rajčetem a trochou majolky.
PRAKTICKÉ
- Pro představu velikosti: zapékací miska na fotografii má rozměr 17 x 20 cm.
- Pečící papír potíráte olejem proto, aby šel papír od horkých pečených vajec dobře oddělit a lehce sundat.
- Kopřivu můžete nahradit špenátem nebo mangoldem.