FRITTATA S MLADÝMI KOPŘIVAMI A ŠUNKOU

.

SUROVINY

  • 6 vajec velikosti M
  • 100 g čerstvých mladých kopřiv
  • 100 g šunky
  • 1 větší špetka soli
  • 1 kávová lžička oleje na vymazání

Z uvedeného množství jsou 2 porce bez přílohy nebo 4 porce s přílohou.
Celková energetická hodnota cca 725 kcal.
Recept je vhodný pro nízkosacharidovou dietu.

PŘÍPRAVA

  • Kopřivy spaříte vroucí osolenou vodou, vymačkáte z nich vodu a nahrubo nasekáte. Kdo neví jak na to, přečte si jednoduchý návod.
  • V misce vymícháte metličkou vejce se solí.
  • Šunku pokrájíte na proužky široké cca 1 cm.
  • Menší zapékací misku vyložíte pečícím papírem a papír potřete olejem.
  • Troubu předehřejete na 200 °C.

POSTUP

  • Do zapékací misky vlijete rozmíchaná vejce, vložíte je do trouby a pečete 10 minut.
  • Misku vyndáte a do lehce zatuhlých vajec vpravíte spařené kopřivy a povrch pokladete proužky šunky.
  • Vrátíte zpět do trouby a pečete ještě dalších cca 15 minut nebo do té doby, dokud nejsou vejce ztuhlá a šunka po okrajích dokřupava opečená.

Teplou frittatu můžete podávat samotnou jako předkrm či lehkou večeři.
S vařenými či pečenými brambory je to chutný oběd.
Dobrá je i zastudena – třeba vložená do bagety, doplněná listovým salátem, rajčetem a trochou majolky.

PRAKTICKÉ

  • Pro představu velikosti: zapékací miska na fotografii má rozměr 17 x 20 cm.
  • Pečící papír potíráte olejem proto, aby šel papír od horkých pečených vajec dobře oddělit a lehce sundat.
  • Kopřivu můžete nahradit špenátem nebo mangoldem.