FAZOLOVÁ POLÉVKA S KUKUŘICÍ A MANGOLDEM

SUROVINY

1 plechovka červených fazolí ve slaném nálevu (brutto 400 g)
200 g cibule
150 g sterilované kukuřice
100 g mrkve
150 g mangoldu (nebo kadeřávku)
150 g pikantní paprikové klobásy
500 ml rajčatové passaty (pasírovaných rajčat)
3 větší stroužky česneku (14 g)
1 polévkové lžíce oleje
2 kávové lžičky soli
700 ml horké vody

Z uvedeného množství je 4 – 6 porcí.
Celková energetická hodnota cca 1 720 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Plechovku kupovaných červených fazolí slijete, propláchnete studenou vodou a necháte na sítu okapat.
  • Klobásu pokrájíte na kolečka široká 0,5 cm a ty pak ještě překrájíte na polovinu, aby se dobře vypekl tuk.
  • Cibuli pokrájíte na drobné kostičky.
  • Mrkev nastrouháte nahrubo.
  • Mangold překrojíte – listy mangoldu pokrájíte na velikost cca 3 x 3 cm, stonky mangoldu pokrájíte na drobno. Pokrájené listy a stonky uchovejte odděleně.
  • Česnek posekáte najemno nebo prolisujete.

POSTUP

  • Na olej dáte klobásu a počkáte až pustí tuk – průběžně mícháte.
  • Přidáte cibuli a na tuku ji orestujete.
  • Až začne cibule zlátnout, přidáte mrkev a dál restujete cca 2 minuty.
  • Přidáte česnek a restujete do doby, až se česnek rozvoní.
  • Zalijete horkou vodou, vlijete rajčatovou passatu, přidáte stonky mangoldu, posolíte a 10 minut provaříte.
  • Přidáte fazole, kukuřici, listy mangoldu, vše 5 minut povaříte a pak odstavíte z plotny.

Polévka je hustá a sytá, konzumujete ji samotnou nebo s pečivem. Na talíři ji můžete dozdobit zelenou petrželkou.

PRAKTICKÉ

  • Nemáte mangold ? Nevadí.
    Můžete použít kapustu nebo kadeřávek (nezapomeňte vykrojit tuhá žebra a stonky). Do polévky je dáte ve stejnou dobu, jako byste dali stonky mangoldu.
  • Pokud nepoužijete pikantní paprikovou klobásu, přidejte do základu k restované cibuli 1 rovnou kávovu lžičku mleté sladké červené papriky.
  • Polévka může mít, v závislosti na použité passatě, lehounce nakyslou chuť. Tu můžete srazit přidáním 2 rovných kávových lžiček cukru.