SUROVINY
1 plechovka červených fazolí ve slaném nálevu (brutto 400 g)
200 g cibule
150 g sterilované kukuřice
100 g mrkve
150 – 200 g mangoldu
150 g pikantní paprikové klobásy
500 ml rajčatové passaty (pasírovaných rajčat)
3 větší stroužky česneku (14 g)
1 polévkové lžíce oleje
2 kávové lžičky soli
700 ml horké vody
Z uvedeného množství je 4 – 6 porcí.
Celková energetická hodnota cca 1 720 kcal.
PŘÍPRAVA
- Plechovku kupovaných červených fazolí slijete, propláchnete studenou vodou a necháte na sítu okapat.
- Klobásu pokrájíte na kolečka široká 0,5 cm a ty pak ještě překrájíte na polovinu, aby se dobře vypekl tuk.
- Cibuli pokrájíte na drobné kostičky.
- Mrkev nastrouháte nahrubo.
- Listy mangoldu pokrájíte na velikost cca 3 x 3 cm a stonky mangoldu pokrájíte nadrobno. Pokrájené listy a stonky uchováte odděleně.
- Česnek posekáte najemno nebo prolisujete.
POSTUP
- Do hrnce na zpěněný olej dáte klobásu a opékáte do té doby, dokud klobása nepustí tuk, průběžně mícháte.
- Přidáte cibuli a na tuku ji orestujete.
- Až začne cibule zlátnout, přidáte mrkev a dál restujete cca 2 minuty.
- Přidáte česnek a restujete do doby, až se česnek rozvoní.
- Zalijete horkou vodou, vlijete rajčatovou passatu, přidáte stonky mangoldu, posolíte a 10 minut provaříte.
- Přidáte fazole, kukuřici, listy mangoldu, vše 5 minut povaříte a pak odstavíte z plotny.
Polévka je hustá a sytá, konzumujete ji samotnou nebo s pečivem. Na talíři ji můžete dozdobit zelenou petrželkou.
PRAKTICKÉ
- Nemáte mangold ? Nevadí.
Můžete použít kapustu nebo kadeřávek (nezapomeňte vykrojit tuhá žebra a stonky). Do polévky je dáte ve stejnou dobu, jako byste dali stonky mangoldu. - Pokud nepoužijete pikantní paprikovou klobásu, přidejte do základu k restované cibuli 1 rovnou kávovu lžičku mleté sladké červené papriky.
- Fazole z plechovky můžete nahradit 200 g doma uvařených fazolí.
- Polévka může mít, v závislosti na použité passatě, nakyslou chuť. Pokud ji budete chtít potlačit, přidejte do polévky 2 rovné kávové lžičky cukru.