DOMÁCÍ PĚSTOVÁNÍ ZELENÝCH NATÍ

Kde vzít v zimě čerstvé zelené natě?
Třeba z vašeho okenního parapetu, kde si je sami vypěstujete ze zbytků kořenové zeleniny…

JAK NA TO

  • Z mrkve či petržele odkrojíte vršek zeleniny vysoký cca 1,5 cm.
  • Odkrojky dáte řeznou stranou na mělký talířek a zalijte vodou tak, aby plocha talířku byla zcela pokryta vodou, ale mrkev nebyla ponořená.
  • Talířek dáte na okenní parapet a pak už jen budete dolévat vodu tak, aby plocha talířku zůstávala pokryta v tenké vrstvě vodou.
  •  Přibližně za týden (záleží však na okolní teplotě, na množství světla či svitu slunce) vyrostou mladé zelené výhonky.

Vypěstované zelené natě budete používat stejně jako pažitku nebo petrželku – do salátů, polévek či pomazánek, na posyp chleba s máslem nebo vařených brambor…

PRAKTICKÉ

  • Použité odřezky mrkví či petržele by měly být živé – tedy takové, které již mají drobné zelené natě či jejich zárodky (aktivní zelený střed).
  • Aby odkrojky na talířku dobře seděly, můžete plochu talířku vyložit vatovými tamponky a na ně odřezky posadit. Zalévat pak budete tak často, aby vata zůstávala stále vlhká.
  • Na parapetu si můžete vypěstovat i řeřichu – zde je návod, jak na to.