Kde vzít v zimě čerstvé zelené natě?
Třeba z vašeho okenního parapetu, kde si je sami vypěstujete ze zbytků kořenové zeleniny…
JAK NA TO
- Z mrkve či petržele odkrojíte vršek zeleniny vysoký cca 1,5 cm.
- Odkrojky dáte řeznou stranou na mělký talířek a zalijte vodou tak, aby plocha talířku byla zcela pokryta vodou, ale mrkev nebyla ponořená.
- Talířek dáte na okenní parapet a pak už jen budete dolévat vodu tak, aby plocha talířku zůstávala pokryta v tenké vrstvě vodou.
- Přibližně za týden (záleží však na okolní teplotě, na množství světla či svitu slunce) vyrostou mladé zelené výhonky.
Vypěstované zelené natě budete používat stejně jako pažitku nebo petrželku – do salátů, polévek či pomazánek, na posyp chleba s máslem nebo vařených brambor…
PRAKTICKÉ
- Použité odřezky mrkví či petržele by měly být živé – tedy takové, které již mají drobné zelené natě či jejich zárodky (aktivní zelený střed).
- Aby odkrojky na talířku dobře seděly, můžete plochu talířku vyložit vatovými tamponky a na ně odřezky posadit. Zalévat pak budete tak často, aby vata zůstávala stále vlhká.
- Na parapetu si můžete vypěstovat i řeřichu – zde je návod, jak na to.