SUROVINY
Na těsto :
200 g celozrnné špaldové (nebo celozrnné pšeničné) mouky
30 g cukru
100 g studeného másla
100 ml studené vody
Na náplň :
250 g rebarbory
250 g jahod
100 g cukru
250 g polotučného (nebo tučného) tvarohu
2 vejce velikosti M
Uvedené množství je do klasické kulaté koláčové formy o průměru 28 cm.
Celková energetická hodnota cca 2 500 kcal.
PŘÍPRAVA – náplň
- Rebarboru očistíte, zbavíte tuhých vnějších vláken a pokrájíte na špalíčky cca 10 cm dlouhé, aby se s řapíky dobře manipulovalo.
- Následně rebarboru pokrájíte na drobné kostičky cca 1 x 1 cm a smícháte se 100 g cukru. Necháte 45 minut odležet, rebarbora pustí šťávu.
- Do misky dáte tvaroh, vejce a pomocí lžíce přidáte šťávu z rebarbory. Vše důkladně promícháte metličkou.
- Jahody pokrájíte na poloviny.
PŘÍPRAVA – těsto
- Mouku prosejete do mísy.
- Studené máslo pokrájíte na velmi drobné kostičky a nahrubo vařečkou smícháte s moukou.
- Přidáte studenou vodu, nahrubo promícháte vařečkou a následně rukama rychle vypracujete nelepivé těsto – vůbec nevadí, když v těstě zůstanou kousky másla.
- Těsto zabalíte do potravinové folie a necháte v lednici 30 minut odpočinout.
- Koláčovou formu vyložíte pečícím papírem.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Pomocí válečku rozválíte těsto na placku, vložíte do připravené formy a rukama doladíte vyvýšené okraje.
- Tvarohovou náplň rovnoměrně rozprostřete po celé ploše těsta.
- Náplň pokladete proslazenou rebarborou a jahodami.
- Pečete na 190 °C cca 35 minut.
Koláč necháte ve formě zcela vychladnout, pak krájíte na porce a podáváte.
Koláč můžete uchovávat v lednici, je velmi osvěžující i chlazený.