CELOZRNNÝ BORŮVKOVÝ KOLÁČ S DROBENKOU

SUROVINY

Těsto :
250 g celozrnné hladké mouky
150 g másla
1 vejce velikosti M
50 g třtinového cukru
20 g vanilkového cukru (nejlépe domácího)
špetka soli

Náplň :
300 g borůvek
250 g tvarohu
20 g vanilkového cukru

Uvedené množství je do klasické koláčové formy o průměru 28 cm.
Celková energetická hodnota cca 2 730 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Máslo pokrájíte do misky na malé kousky a necháte změknout.
  • Borůvky operete a necháte důkladně okapat a oschnout.
  • Mouku prosejete do mísy, přidáte oba druhy cukru, sůl a vše promícháte.
  • Přidáte vejce, máslo a vše nahrubo smícháte vařečkou. Rukama pak vypracujete vláčné, nelepivé těsto.
  • Těsto zabalíte do potravinové folie a necháte v lednici půl hodiny odpočinout.
  • V misce smícháte tvaroh s vanilkovým cukrem.
  • Koláčovou formu vyložíte pečícím papírem.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Z celkového objemu těsta oddělíte jednu čtvrtinu a dáte ji zpět do lednice.
  • Zbylé tři čtvrtiny těsta rovnoměrně rozprostřete po celé ploše dna a stěn formy. Jde to dobře, těsto se nelepí, stačí použít prsty či kloubky ruky, případně jednoruční malý váleček na těsto.
  • Plochu těsta potřete pomocí stěrky ochuceným tvarohem.
  • Na tvaroh navrstvíte borůvky, které do tvarohu jemně částečně zatlačíte.
  • Zbylou čtvrtinu těsta najemno nastrouháte přímo na koláč a vzniklou „drobenku“ rozmístíte po celé ploše koláče.
  • Pečete v troubě na 190 °C cca 25 minut, ke konci pečení hlídejte.
  • Koláč vyndáte z trouby a necháte ve formě zcela vychladnout, pak pokrájíte.

Výsledkem pečení je koláč dezertního typu s nízkým křehoučkým těstem a lahodnou náplní.

PRAKTICKÉ

  • Nemáte stěrku? Nevadí. Tvaroh po ploše těsta jednoduše rozprostřete i dnem polévkové lžíce.
  • Koláč z formy vyndáváte a krájíte až po vychladnutí proto, že jinak by se drobil.
  • Místo borůvek můžete použít i ostružiny, jen do tvarohu doporučuji přidat o 20 g vanilkového cukru více.