100 g hladké celozrnné špaldové mouky
100 g hladké mouky
200 ml podmáslí
60 g másla (plátek másla o síle cca 2,5 cm)
60 g cukru
20 g vanilkového cukru (nejlépe domácího)
1 velké vejce
1 kávová lžička sody
špetka soli
cca 250 – 300 g ostružin
Z tohoto množství je 12 muffinů.
V jedné míse smícháte vařečkou všechny sypké suroviny tj. prosátou mouku, sůl, sodu a oba cukry.
Ve druhé misce smícháte metličkou všechny mokré suroviny – podmáslí, vejce, rozpuštěné máslo.
Směs mokrých surovin vlijete k sypkým surovinám a vymícháte těsto.
Nedoporučuji vymíchávat moc dohladka, prostě jen tak, aby se všechny suroviny spojily.
Směs nalijete do košíčků nebo do vymazaného a vysypaného plechu na muffiny a do každého muffinu dáte několik ostružin – obvykle se mi vejdou čtyři veliké.
Těsto je poměrně husté, nemusíte se tedy bát, že ostružiny klesnou ke dnu – zůstanou pěkně na povrchu.
Pečete v předehřáté troubě na 180 °C cca 20 min.
Pokud nemáte ostružiny, neklesejte na mysli – můžete samozřejmě použít jiné ovoce. Přes jahody, maliny, červený rybíz… až po zralý angrešt – fantazii se meze nekladou…:)
Zbylo vám podáslí ? Upečte si celozrnný špaldový podmáslový chléb…