POSTNÍ JÁHELNÍK SE SUŠENÝMI ŠVESTKAMI A KOKOSEM

SUROVINY

100 g jáhel
75 g strouhaného kokosu
100 g sušených švestek
20 g čekankového sirupu
špetka soli
1/2 kávové lžičky rostlinného oleje
300 ml studené vody

Z uvedeného množství jsou 2 porce teplého hlavního chodu nebo 4 porce zastudena jako svačina, případně 8 porcí jako dezert po jídle.

PŘÍPRAVA

  • Jáhly properete ve studené vodě, vsypete do mísy a 3x spaříte vroucí vodou. Pokud nevíte úplně přesně jak na to, zde je jednoduchý návod.
  • Sušené švestky pokrájíte na drobné kousky cca 1 x 1 cm.
  • V misce smícháte kokos a pokrájené švestky.

POSTUP

  • Spařené jáhly dáte do hrnce, přidáte vodu, sůl a olej. Zamícháte, přiklopíte pokličkou a přivedete k varu. Pak plamen stáhnete na minimum a vaříte pod pokličkou bez míchání 20 minut.
  • Hned po uvaření k jáhlám přidáte čekankový sirup, kokos se švestkami a vše mícháte, dokud nedostanete kompaktní hmotu.
  • Hmotu přesunete do skleněné zapékací misky rozměrů 20 x 20 cm, rozprostřete pomocí stěrky po celé ploše a lehce upěchujete.
  • Jáhelník necháte zcela vychladnout. Poté krájíte na porce a podáváte.

PRAKTICKÉ

  • Můžete samozřejmě použít misku jiných rozměrů nebo několik menších mističek.
  • Jáhelník je energeticky poměrně vydatný, je tedy vhodnější ho podávat raději jako sladký teplý oběd než jako sladkost po již snědeném jídle.

Více receptů pro postní dobu najdete v POSTNÍ MINIMALISTICKÉ KUCHAŘCE, kterou si můžete zdarma stáhnout.