SUROVINY
100 g jáhel
75 g strouhaného kokosu
100 g sušených švestek
20 g čekankového sirupu
špetka soli
1/2 kávové lžičky rostlinného oleje
300 ml studené vody
Z uvedeného množství jsou 2 porce teplého hlavního chodu nebo 4 porce zastudena jako svačina, případně 8 porcí jako dezert po jídle.
PŘÍPRAVA
- Jáhly properete ve studené vodě, vsypete do mísy a 3x spaříte vroucí vodou. Pokud nevíte úplně přesně jak na to, zde je jednoduchý návod.
- Sušené švestky pokrájíte na drobné kousky cca 1 x 1 cm.
- V misce smícháte kokos a pokrájené švestky.
POSTUP
- Spařené jáhly dáte do hrnce, přidáte vodu, sůl a olej. Zamícháte, přiklopíte pokličkou a přivedete k varu. Pak plamen stáhnete na minimum a vaříte pod pokličkou bez míchání 20 minut.
- Hned po uvaření k jáhlám přidáte čekankový sirup, kokos se švestkami a vše mícháte, dokud nedostanete kompaktní hmotu.
- Hmotu přesunete do skleněné zapékací misky rozměrů 20 x 20 cm, rozprostřete pomocí stěrky po celé ploše a lehce upěchujete.
- Jáhelník necháte zcela vychladnout. Poté krájíte na porce a podáváte.
PRAKTICKÉ
- Můžete samozřejmě použít misku jiných rozměrů nebo několik menších mističek.
- Jáhelník je energeticky poměrně vydatný, je tedy vhodnější ho podávat raději jako sladký teplý oběd než jako sladkost po již snědeném jídle.
Více receptů pro postní dobu najdete v POSTNÍ MINIMALISTICKÉ KUCHAŘCE, kterou si můžete zdarma stáhnout.