SUROVINY
- 500 g očištěného bílého zelí bez košťálu (nejlépe zelí rané špičaté)
- 100 g celozrnné hladké mouky
- 2 vejce velikosti M
- 20 g snítek kopru (1 veliká vrchovatá hrst snítek čerstvého kopru nebo 1 polévková lžíce kopru sušeného)
- 3/4 rovné polévkové lžíce soli
- 2 polévkové lžíce oleje na vymazání (30 ml)
Z uvedeného množství je 1 veliká porce bez přílohy nebo 2 menší porce.
Uvedené množství je vhodné na pečící plech o velikosti cca 30×42 cm (nebo větší).
Celková energetická hodnota cca 920 kcal.
Recept je vhodný pro candida dietu fáze I. II a III.
PŘÍPRAVA
- Zelí nakrouháte na velmi jemné nudličky 1- 2 mm a vložíte do veliké mísy. Zelí posolíte, promícháte a rukama řádně promačkáváte, až zelí zkřehne a začne pouštět šťávu. Takto necháte cca 15 minut odležet.
- Plech vyložíte pečícím papírem a pomocí mašlovačky papír potřete olejem.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Ke zkřehlému zelí prosejete mouku, přidáte vejce, kopr a vše důkladně promícháte.
- Zelnou směs rovnoměrně rozvrstvíte pomocí stěrky po celé ploše plechu a vložíte do trouby.
- Pečete při 190 °C na středním roštu cca 40 minut dozlatova.
- Po vyjmutí z trouby necháte trhanec krátkou chvilku zchladnout a pak ho rukou postupným oddělováním od pečícího papíru trháte na větší kousky, které kladete na talíř a hned podáváte.
PRAKTICKÉ
- I když je použit pečící papír, je potřeba ho potřít olejem – jinak trhanec od papíru neoddělíte.
- Můžete použít i rozměrově větší plech a zelnou hmotu rozprostřít v celé ploše – jen si ke konci pečení trhanec v troubě pohlídejte, bude upečen o trochu rychleji.
Špičaté zelí je nasládlé, křehké a šťavnaté.
Poměrně snadno ho seženete na farmářských trzích, ale objevuje se i v klasických obchodních řetězcích.