PEČENÉ BRAMBOROVÉ DUKÁTY

SUROVINY

500 g nových (raných) brambor
25 g másla

Z uvedeného množství jsou 2 porce.
Celková energetická hodnota cca 630 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Brambory neloupete, pouze je důkladně (nejlépe kartáčkem) omyjete vodou.
  •  Brambory nakrájíte na plátky-kolečka široká 0,5 cm.
  • Plech vymažete máslem.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Brambory pokladete na plech a pečete na 190 °C cca 25 – 35 minut, dokud plátky brambor nemají zlatavé puchýřky.
  • Ke konci pečení, když už je spodní strana plátků brambor zlatavá (bývá to cca 5 -10 minut před koncem pečení), brambory na plechu otočíte a dopečete.
  • Bramborové dukáty solíte až na talíři.

K takto připraveným bramborám se jako příloha hodí tvarohová pomazánka s pažitkou a medvědím česnekem případně další pomazánky tvarohového typu.

PRAKTICKÉ

  • Nevíte přesně, které brambory jsou rané?
    Jsou to ty, které mají jemnou, tenkou, loupající se slupku a bývají na trhu cca od poloviny června do konce července (v kamenných obchodech bývají k mání o něco dřív).