ŽEMLOVÉ KNEDLÍKY

250 g tmavého toustového chleba
1 rohlík
2 vejce
250 ml mléka
hrst hladkolisté petrželky
1/2 kávové lžičky soli
špetka mletého muškátového oříšku

Z uvedeného množství je 10 knedlíků o průměru cca 6 cm.

Toustový chléb a rohlík pokrájíte na drobné kostičky cca 1 x 1 cm, rozprostřete na plech a necháte do druhého dne při pokojové teplotě oschnout.

Oschlé kostičky vsypete do velké mísy, přilijete 150 ml mléka a promícháte.

Petrželku najemno posekáte a přisypete k chlebu.

Oddělíte žloutky od bílků.

Žloutky vymícháte metličkou společně se solí, muškátovým oříškem a zbytkem mléka. Vlijete do mísy k chlebu a vše důkladně promícháte.

Z bílků si ušleháte tuhý sníh, který jemně ale důkladně zapracujete do hmoty v míse.

Ze vzniklé hmoty vytvarujete 10 knedlíků: vezmete množství hmoty o velikosti velkého vejce a jemným tlakem rukama zformujete do kuličky – knedlíku o průměru cca 6 cm.

Knedlíky vaříte v páře pod pokličkou 15 minut.

Knedlíky jsou velmi jemné, nadýchané. Posypané orestovanou cibulkou a doplněné červeným dušeným zelím jsou chutným obědem.
Knedlíky můžete doložit samozřejmě i porcí pečené kachýnky, či jiného pečeného masa..:)

A proč ten jeden rohlík ?
Na tyto knedlíky používám tmavý toustový chléb a ten jeden rohlík, který je světlý, udělá v knedlíku pěknou barevnou mozaiku…:)

A ještě k petrželce :
nepoužívejte petrželku kudrnku – i když ji posekáte najemno, tak v uvařeném knedlíku zůstane tvrdší a následně škrábe v krku…