ŽEMLOVÉ KNEDLÍKY

SUROVINY

250 g tmavého toustového chleba
1 bílý rohlík (40 – 50 g)
2 vejce velikosti M
250 ml mléka
hrst otrhané hladkolisté petrželky
1/2 kávové lžičky soli
špetka mletého muškátového oříšku

Z uvedeného množství je 10 knedlíků o průměru cca 6 cm.
Celková energetická hodnota cca 1200 kcal , 1 knedlík cca 120 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Toustový chléb a rohlík pokrájíte na drobné kostičky cca 1 x 1 cm. Rozprostřete je na plech nebo tác a necháte do druhého dne při pokojové teplotě oschnout.
  • Petrželku posekáte najemno.
  • Oddělíte žloutky od bílků.
  • Žloutky vymícháte metličkou společně se solí, muškátovým oříškem a 100 ml mléka.
  • Z bílků ušleháte tuhý sníh.

POSTUP

  • Oschlé kostičky vsypete do velké mísy, přilijete 150 ml mléka a promícháte.
  • Přidáte petrželku.
  • Vlijete ochucené žloutky s mlékem a vše důkladně promícháte.
  • Sníh z bílků jemně a důkladně zapracujete do těsta.
  • Ze vzniklé hmoty vytvarujete 10 knedlíků: vezmete množství o velikosti velkého vejce a jemným tlakem rukama ho zformujete do kuličky – knedlíku o průměru cca 6 cm.
  • Knedlíky vaříte v páře pod pokličkou cca 15 minut.

Knedlíky jsou velmi jemné, nadýchané. Posypané orestovanou cibulkou a doplněné červeným dušeným zelím jsou chutným obědem. Knedlíky můžete doložit samozřejmě i porcí pečené kachýnky, či jiného pečeného masa…

PRAKTICKÉ

  • Nemáte rohlík ? Nevadí. Použijete o jeden plátek toustového chleba více.
  • A proč ten jeden rohlík ? Protože tmavý toustový chléb s jedním bílým rohlíkem, vytvoří v knedlíku pěknou barevnou mozaiku.
  • Použijte hladkolistou petrželku. Petrželka kudrnka, i když ji posekáte najemno, tak v uvařeném knedlíku zůstane tvrdší a následně škrábe v krku…