250 g uvařené cizrny (nebo jedna plechovka scezené cizrny)
350 g mrkve
200 g petržele
400 g pórku
150 g mraženého hrášku
1,5 litru vody
1 a 1/2 polévkové lžíce sypkého zeleninového bujonu Würzl
1 rovná polévková lžíce soli
Petržel a mrkev nastrouháte na nudličky julienne (nebo klasicky nahrubo), pórek nakrájíte na kolečka.
Do 1,5 litru vroucí vody přidáte zeleninový bujon – při vaření této polévky používám vždy sypký bujon a ne klasický zeleninový vývar, protože tento bujon je lehký s jemnou chutí – při použití zeleninového vývaru by polévka byla moc chuťově předimenzovaná.
Takže máte vroucí vodu s bujonem a teď:
– přidáte do polévky nastrouhanou petržel, přivedete polévku k varu a vaříte na mírném ohni 5 minut a pak
– přidáte mrkev, opět přivedete k varu a na mírném ohni vaříte 10 minut a potom
– přidáte pórek, přivedete k varu a na mírném ohni vaříte 5 minut a nakonec
– přidáte cizrnu a hrášek, přivedete k varu a na mírném ohni vaříte 5 minut.
Někdy v průběhu této bohulibé činnosti osolte. Hotovo.
Polévka je hustá, veselá, barevná, s lehounce nasládlou chutí po hrášku, svěží – prostě jarní :).
PS pro muže: Násládlou chuť můžete potlačit několika kapkami shoyu (sojové omáčky).