SUROVINY
8 plátků toustového chleba
50 ml oleje
1/2 polévkové lžíce sušeného česneku (lze vynechat)
Uvedené množství je určeno na plech do klasické velké trouby.
Pokud pečete na plechu menší velikosti (42×30 cm), vejde se na plech 5 – 6 plátků toustového chleba.
PŘÍPRAVA
- Plátky toustového chleba nakrájíte na kostičky velikosti cca 1 x 1 cm a vložíte do velké mísy.
- Odměříte olej.
- Plech vyložíte pečícím papírem.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Olejem lehounce pokapete vrchní vrstvu kostiček v míse a jemně je rukama prohodíte. Opět jemně pokapete vrchní vrstvu a prohodíte – postup opakujete do té doby, dokud máte olej. Cílem je, aby se olejem obalily všechny kostičky chleba.
- Kostičky vsypete na připravený plech a v jedné vrstvě je rovnoměrně rozprostřete.
- Pečete na 180 °C dozlatova 10 – 12 minut, ke konci hlídejte.
- Krutony vyndané z trouby hned vsypete do mísy.
- Pokud chcete, aby chuť krutonů byla česneková, přisypete sušený granulovaný česnek.
- Důkladně promícháte a necháte vychladnout.
Krutony servírujete do polévky až na stole anebo je přidávejte do polévky postupně, protože poměrně rychle polévkou nasáknou.
PRAKTICKÉ
- Můžete použít nejen toustový chleba ale i starší klasický chléb. Budete jen péct o chviličku déle – cca 14 – 15 minut.
- Ke konci pečení opravdu chléb hlídejte, čím starší chléb použijete, tím dřív bude upečený.
- Krutony skladujete v uzavřené nádobě v lednici.
- Chuťově krutony ladí např. s jemným hráškovým krémem či cuketovou polévkou. Hodí se i jako posyp zeleninového salátu.