DÝŇOVÉ PYRÉ

SUROVINY

  • 500 g dýně hokaido
  • 500 g brambor
  • 50 g másla (plátek o síle 2 cm)
  • 2 rovné kávové lžičky soli
  • 2 – 4 kávové lžičky dijonské hořčice

Z uvedeného množství jsou 2 velké porce jako samostatné jídlo nebo 4 malé porce jako příloha.

PŘÍPRAVA

  • Dýni pokrájíte na měsíčky silné 2 cm, vyjmete měkkou dužinu se semeny, oloupete a pokrájíte na kousky velikosti sousta (cca 2×2 cm).
  • Brambory oloupete a nakrájíte na malé kostičky cca 1 x 1 cm.

POSTUP

  • Do hrnce vlijete 1 litr studené vody, osolíte, vsypete dýni, přivedete k varu a vaříte 10 minut.
  • Následně přisypete k dýni brambory a vaříte ještě cca 10 minut doměkka.
  • Uvařenou dýni s bramborami slijete, ale cca půl hrníčku vývaru si pro jistotu ponecháte.
  • Přidáte máslo, dijonskou hořčici (množství hořčice se odvíjí od sladkosti dýně a též vaší chuti) a vše důkladně šťoucháte do té doby, pokud nebude pyré jemné a nadýchané.

Dýňové pyré můžete jíst samotné a nebo použít všude tam, kde byste použili jako přílohu bramborovou kaši.

PRAKTICKÉ

  • Pokud by pyré po rozšťouchání nebylo hladké a krémové (záleží na druhu a moučnatosti brambor), přidejte postupně po lžících vývar, který zapracujete do pyré. Většinou stačí 1 – 4 polévkové lžíce.