SÝROVO-SMETANOVÝ DEZERT S PRAŽENÝMI PŠENIČNÝMI KLÍČKY A OVOCEM

200 g ricotty (syrovátkový sýr)
190 g zakysané smetany (1 kelímek)
2 polévkové lžíce vanilkového cukru
2 vrchovaté polévkové lžíce pšeničných klíčků
2 hrsti sladkého drobného ovoce (jahody, maliny, borůvky)
1 polévková lžíce strouhaného kokosu (nemusí být)

Z uvedeného množství jsou 2 porce.

Pšeničné klíčky upražíte na teflonové pánvi dozlatova – vsypete je na suchou pánev bez tuku a stále mícháte. Klíčky budou postupně měnit barvu.
Až bude barva zlatavá (ne hnědá), hned klíčky přesypete do mísy – nenechávejte je v pánvi, zbytkové teplo by je mohlo připálit.

Do mísy k opraženým klíčkům přidáte cukr, ricottu, zakysanou smetanu a vše důkladně promícháte.

Do skleničky, misky či poháru dáte na dno trochu ovoce a doplníte polovinou ochucené smetany. Vršek dezertu dozdobíte ovocem a můžete ještě posypat strouhaným kokosem.
Stejně vytvoříte i druhý pohár.

Je dobré (ne však nutné)  nechat dezert odpočinout alespoň půl hodiny v lednici – chuť nasládlých upražených klíčků se krásně prolne se smetanovým základem a vytvoří jemně „sušenkovou“ příchuť.