SUROVINY
250 g hladké celozrnné špaldové mouky
180 – 200 g balkánského sýra
200 ml mléka (nebo rostlinné alternativy mléka)
80 ml rostlinného oleje
2 vejce velikosti M
30 listů medvědího česneku
1 rovná kávová lžička sody
1 – 2 rovné kávové lžičky soli
Uvedené množství surovin je na 12 muffinů.
Celková energetická hodnota cca 2 300 kcal, jeden muffin cca 190 kcal.
PŘÍPRAVA
- Balkánský sýr nastrouháte nahrubo nebo použijete sekáček na zeleninu.
- Listy medvědího česneku posekáte nahrubo.
- V misce rozmícháte metličkou vejce, mléko (nebo jeho alternativu), olej.
- Plech na muffiny vyložíte papírovými košíčky.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Mouku prosejete do mísy a promícháte s balkánským sýrem, sodou a solí. Množství soli volte podle toho, jak moc je slaný použitý sýr.
- Vaječnou směs vlijete do sypké moučné směsi, přidáte pokrájený medvědí česnek a vše promícháte v těsto.
- Pomocí polévkové lžíce a kávové lžičky těsto přemístíte do košíčků v plechu na muffiny.
- Vložíte do trouby a pečete na 190 °C cca 20 – 25 minut, dokud nejsou muffiny na povrchu zlatavé.
Muffiny jsou chutné vlažné i studené. Hodí na snídani, svačinu ale i jako pohoštění pro hosty.
PRAKTICKÉ
- Špaldovou mouku můžete nahradit celozrnnou moukou pšeničnou, případně klasickou hladkou moukou.
- Mléko lze nahradit rostlinnou alternativou mléka. Nebo použijte sypký sójový nápoj Zajíc natural – stačí jen 200 ml vody promíchat s 20 g sójového nápoje.