SLANÉ MUFFINY S MEDVĚDÍM ČESNEKEM A BALKÁNSKÝM SÝREM

SUROVINY

250 g hladké celozrnné špaldové mouky
180 – 200 g balkánského sýra
200 ml mléka (nebo rostlinné alternativy mléka)
80 ml rostlinného oleje
2 vejce velikosti M
30 listů medvědího česneku
1 rovná kávová lžička sody
1 – 2 rovné kávové lžičky soli

Uvedené množství surovin je na 12 muffinů.
Celková energetická hodnota cca 2 300 kcal, jeden muffin cca 190 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Balkánský sýr nastrouháte nahrubo nebo použijete sekáček na zeleninu.
  • Listy medvědího česneku posekáte nahrubo.
  • V misce rozmícháte metličkou vejce, mléko (nebo jeho alternativu), olej.
  • Plech na muffiny vyložíte papírovými košíčky.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Mouku prosejete do mísy a promícháte s balkánským sýrem, sodou a solí. Množství soli volte podle toho, jak moc je slaný použitý sýr.
  • Vaječnou směs vlijete do sypké moučné směsi, přidáte pokrájený medvědí česnek a vše promícháte v těsto.
  • Pomocí polévkové lžíce a kávové lžičky těsto přemístíte do košíčků v plechu na muffiny.
  • Vložíte do trouby a pečete na 190 °C cca 20 – 25 minut, dokud nejsou muffiny na povrchu zlatavé.

Muffiny jsou chutné vlažné i studené. Hodí na snídani, svačinu ale i jako pohoštění pro hosty.

PRAKTICKÉ

  • Špaldovou mouku můžete nahradit celozrnnou moukou pšeničnou, případně klasickou hladkou moukou.
  • Mléko lze nahradit rostlinnou alternativou mléka. Nebo použijte sypký sójový nápoj Zajíc natural – stačí jen 200 ml vody promíchat s 20 g sójového nápoje.