SUROVINY
300 g rýže arborio
200 g cibule
200 g čerstvých žampionů
1 červená paprika kapie (cca 150 g)
1 plechovka sterilovaného hrášku (210 g brutto, 130 g netto)
70 g konzervovaného rajčatového protlaku
3 středně velké stroužky česneku (15 g)
600 ml horkého nesoleného domácího zeleninového vývaru
15 ml rostlinného oleje (1 polévková lžíce)
2 rovné kávové lžičky soli
1 kávová lžička mleté sladké papriky
100 – 200 g sýra typu eidam na posyp
Z uvedeného množství jsou 4 porce.
Celková energetická hodnota cca 1 400 kcal.
Recept je vhodný pro bezlepkovou dietu a candida dietu fáze III.
NEPŘEHLÉDNĚTE
Výše uvedené množství soli je určeno do rizota vařeného z nesoleného domácího vývaru. Pokud při přípravě svůj domácí zeleninový vývar solíte, používáte vývar z kostky nebo jiný druh vývaru, množství soli upravte dle vaší chutě a potřeby.
PŘÍPRAVA
- Rýži propláchnete ve studené vodě a necháte okapat.
- Cibuli pokrájíte nadrobno.
- Papriku pokrájíte na drobné kostičky cca 1 x 1 cm.
- Žampiony pokrájíte na velikost sousta ca 2 x 2 cm.
- Česnek prolistujete.
- Hrášek propláchnete studenou vodou a necháte okapat.
- Zeleninový vývar zahřejete k bodu varu.
- Sýr nastrouháte najemno.
POSTUP
- V hluboké pánvi nebo kastrolu na rozehřátém oleji necháte zesklovatět cibuli.
- Vsypete žampiony a na prudkém ohni vše restujete za stálého míchání cca 5 minut, dokud nejsou cibule i žampiony dozlatova.
- Přidáte sůl, česnek, mletou papriku, rajský protlak a ještě 1 minutu restujete.
- Zalijete horkým vývarem, vsypete rýži a červenou kapii. Vše promícháte a přivedete k varu.
- Přiklopíte poklicí a dusíte na mírném ohni cca 30 – 35 minut, dokud není rýže měkká. Občas promíchejte. Pokud by se rýže přichytávala ke dnu, přilejete ještě pár lžic vývaru nebo horké vody.
- Přidáte hrášek a ještě cca 1 minutu provaříte a pak odstavíte z ohně.
Rizoto podáváte sypané strouhaným sýrem a doplněné kyselou okurkou nebo kimchi.
PRAKTICKÉ
- Pokud zrovna nedisponujete domácím zeleninovým vývarem, můžete použít domácí sušenou zeleninovou směs – k 600 ml horké vody přidáte 1 vrchovatou polévkovou lžíci sušené zeleniny.
- Na posyp můžete místo eidamu použít také parmezán.
- Pokud místo konzerovaného přislazovaného rajčatového protlaku použijete protlak čerstvý domácí, bude jídlo vhodné i pro candida dietu fáze I. a II.