SUROVINY
200 g čerstvého kopru
100 ml lihového kvasného octa 8%
100 ml vody
1 rovná kávová lžička soli
Z uvedeného množství je jedna sklenice o objemu 400 ml.
PŘÍPRAVA
- Sklenici a víčko vysterilizujete: naplníte je až po okraj právě vroucí vodou z rychlovarné konvice. Vodu ponecháte působit 10 – 15 minut a pak vylijete.
- Kopr zbavíte kořínků, důkladně ho properete a necháte na sítu okapat.
- Kopr včetně stonků posekáte nožem nadrobno.
- Svaříte lák: ocet, vodu a sůl dáte do rendlíčku, přivedete k varu a na mírném ohni vaříte 3 minuty.
POSTUP
- Nasekaný kopr napěchujete do sklenice a její okraje očistíte papírovou utěrkou.
- Sklenici zalijete horkým lákem až po okraj.
- Uzavřete víčkem, postavíte dnem vzhůru a takto necháte 10 – 15 minut.
- Sklenici vrátíte do původní polohy a po vychladnutí uložíte do lednice.
Po celou dobu skladování i následné konzumace uchováváte naložený kopr v lednici a uzavřený víčkem.
PRAKTICKÉ
- 200 g kopru obvykle bývají dva svazky kopru zakoupené na farmářských trzích.
- Kopr použijete i s tvrdými stonky, ty v octovém nálevu změknou.
- Při zpracovávání většího objemu kopru nezapomeňte také adekvátně navýšit suroviny na lák.
- Při použití tohoto naloženého kopru při vaření neopomeňte, že je již naložený v octovém nálevu a tudíž kyselý. Proto před přidáním dalšího octa, který může být v receptu uveden, pokrm nejprve ochutnejte a zvažte, zda je přidání dalšího octa vůbec nutné.