PIKANTNÍ PEČENÁ MRKEV

SUROVINY

500 – 600 g mrkve
30 ml rostlinného oleje
1 polévková lžíce shoyu (sojové omáčky)
chilli vločky (lze vynechat)
sůl

Uvedené množství je jedna velká porce bez přílohy nebo 2 porce s přílohou.
Celková energetická hodnota cca 490 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Mrkev nakrájíte na stejně velké hranolky či klínky o hraně cca 1 cm.
  • Olej smícháte se sojovou omáčkou.
  • Plech vyložíte pečícím papírem.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Mrkev narovnáte na plech tak, aby byla jen v jedné vrstvě a navzájem se nepřekrývala.
  • Pomocí mašlovačky mrkev potřete směsí oleje a sojové omáčky.
  • Posolíte tak, jak jste zvyklí si solit chléb s máslem.
  • Posypete chilli vločkami – pro vytvoření ostré chuti bude stačit 1 rovná kávová lžička vloček.
  • Vložíte do trouby a pečete na 230 °C cca 20 – 30 minut do zlatavého opečení.
    V průběhu pečení 2x promícháte.

Takto upravená mrkev má sladko-ostrou pikantní chuť a nejlépe chutná teplá, právě vytažená z trouby.
Pečenou mrkev můžete podávat samostně jako lehoučkou večeři, případně ji doplnit bramborovou kaší. Hodí se také jako příloha k masu, cizrně nebo rýži.