SUROVINY
500 – 600 g mrkve
30 ml rostlinného oleje
1 polévková lžíce shoyu (sojové omáčky)
chilli vločky (lze vynechat)
sůl
Uvedené množství je jedna velká porce bez přílohy nebo 2 porce s přílohou.
Celková energetická hodnota cca 490 kcal.
PŘÍPRAVA
- Mrkev nakrájíte na stejně velké hranolky či klínky o hraně cca 1 cm.
- Olej smícháte se sojovou omáčkou.
- Plech vyložíte pečícím papírem.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Mrkev narovnáte na plech tak, aby byla jen v jedné vrstvě a navzájem se nepřekrývala.
- Pomocí mašlovačky mrkev potřete směsí oleje a sojové omáčky.
- Posolíte tak, jak jste zvyklí si solit chléb s máslem.
- Posypete chilli vločkami – pro vytvoření ostré chuti bude stačit 1 rovná kávová lžička vloček.
- Vložíte do trouby a pečete na 230 °C cca 20 – 30 minut do zlatavého opečení.
V průběhu pečení 2x promícháte.
Takto upravená mrkev má sladko-ostrou pikantní chuť a nejlépe chutná teplá, právě vytažená z trouby.
Pečenou mrkev můžete podávat samostatně jako lehoučkou večeři, případně ji doplnit bramborovou kaší. Hodí se také jako příloha k masu, cizrně nebo rýži.