DUŠENÉ ČERVENÉ ZELÍ

SUROVINY

500 g sterilovaného červeného zelí
100 g cibule
150 g brambor
1 polévková lžíce sádla (nebo 2 polévkové lžíce oleje)
1 bobkový list
na špičku lžičky drceného kmínu

Recept je vhodný pro bezlepkovou dietu.
Celková energetická hodnota cca 575 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Červené zelí vložíte do cedníku a necháte okapat – šťávu ze zelí uchováte.
  • Brambory nastrouháte najemno nebo použijete sekáček na zeleninu.
  • Cibuli nakrájíte na kostičky.
  • V misce smícháte 10 polévkových lžic (150 ml) zelné šťávy a 5 polévkových lžic (75 ml) vody.

POSTUP

  • V hrnci rozehřejete sádlo, vsypete cibuli a restujete. Až bude cibule částečně dozlatova, přidáte k ní okapané zelí, bobkový list, kmín a zprudka vše cca 5 minut restujete – průběžně mícháte, aby se zelí nepřipalovalo.
  • Pak vmícháte do zelí nastrouhaný brambor, přidáte naředěnou zelnou šťávu a promícháte.
  • Podlité zelí necháte vzkypět, poté snížíte teplotu na mírný plamen a pod pokličkou dusíte 10 minut – průběžně mícháte. Pokud by zelí mělo tendenci se přichytávat ke dnu hrnce, přidáte ještě pár lžic vody.

Tímto postupem získáte přírodní nakyslou a nepřeslazenou variantu dušeného zelí, kterou díky přidané bramboře už nemusíte nijak zahušťovat – obejdete se tedy bez dalšího přidaného cukru, bez mouky i dalšího tuku. Velmi chutná je kombinace tohoto zelí s žemlovým knedlíkem.

Postní varianta :
místo sádla použijete rostlinný olej

PRAKTICKÉ

  • Někdy se stane, že je ve sterilovaném zelí velice málo šťávy – v takovém případě nedostatek šťávy doplníte vodou.
  • Někdy je zas šťávy v zelí poměrně hodně. Přesto však přidejte k zelné šťávě i vodu, naředíte tak její poměrně intenzivní kyselou chuť.
  • A jen pro jistotu dodávám: v tomto receptu se pracuje se zelím sterilovaným ne kysaným :).