SUROVINY
Na salát:
50 g otrhaného mladého kadeřávku z letní sklizně
120 g uvařené červené řepy (1 menší řepa o průměru cca 8 cm)
50 g balkánského sýra
zelené natě z 1 naťové cibulky
Na zálivku:
- 2 polévkové lžíce panenského olivového oleje
- 2 kávové lžičky medu
- 1 kávová lžička octa balzamico
- špetka soli
Z uvedeného množství je 1 porce salátu jako hlavní chod.
PŘÍPRAVA
- Červenou řepu uvaříte dle tohoto postupu včetně uvedeného koření, necháte trochu zchladnout a oloupete. Pak ji překrojíte na polovinu a pokrájíte na plátky silné 0,5 cm.
- Kadeřávek otrháte od středového řapíku a nahrubo posekáte nebo rukou natrháte na velikost sousta.
- Zelené natě cibulky pokrájíte na kolečka.
- Balkánský sýr nastrouháte nahrubo nebo rozdrobíte rukou.
- Všechny suroviny na zálivku smícháte v malé mističce v kompaktní hmotu.
POSTUP
- Kadeřávek rozprostřete na velký talíř.
- Na něj doprostřed pokladete červenou řepu.
- Posypete zelenou natí a sýrem.
- Na závěr přelijete zálivkou a podáváte.
PRAKTICKÉ
- Na tento salát se hodí mladý syrový kadeřávek z letní sklizně, který ještě nemá tak houževnaté a pevné listy jako kadeřávek zimní.
- Vaření jedné řepy kvůli jednomu salátu je časově i finančně poněkud neekonomické. Proto když vaříte řepu na jiný recept, přidejte o jednu nebo dvě řepy do hrnce víc, ať si můžete tento salát připravit výrazně úspornější cestou.
- Med můžete zaměnit za čekankový sirup bez příchutě.
- Balkánský sýr můžete nahradit sýrem feta.