DŽEM Z JAHOD A REBARBORY

SUROVINY

500 g jahod
500 g rebarbory
200 g cukru (krystal nebo třtinový)
40 g chia semínek (nemusí být viz PRAKTICKÉ)
5 g citrusového pektinu (1 kávová lžička)
1/2 kávové lžičky kyseliny citronové

Z uvedeného množství je cca 800 ml džemu.

PŘÍPRAVA

  • Jahody očistíte a pokrájíte nahrubo nebo můžete použít šťouchadlo na brambory.
  • Rebarboru očistíte, oloupete a nakrájíte na drobné kostičky cca 1 x 1 cm.
  • 10 g cukru smícháte v mističce s pektinem a kyselinou citronovovu.
  • Sklenice a víčka vysterilizujete (třeba takto).

POSTUP

  • Do kastrolu nebo hrnce s co největší plochou dna vsypete jahody a rebarboru. Promícháte a zprudka přivedete k varu.
  • Přisypete 190 g cukru, chia semínka a na mírném ohni vaříte 10 minut, průběžně mícháte.
  • Přisypete 10 g cukru s pektinem a kyselinou citronovou a vaříte dalších 5 minut, průběžně mícháte.
  • Ihned po odstavení plníte do předem vysterilizovaných horkých skleniček a uzavřete víčky.
  • Sklenice postavíte dnem vzhůru a takto je necháte 15 minut chladnout.
  • Pak je otočíte zpět, necháte zcela vychladnout a uskladníte.

PRAKTICKÉ

  • Nemáte chia semínka? Nevadí. Zdvojnásobte dávku pektinu na 10 g.
  • Nemáte kyselinu citronovou? Nevadí. Nahradíte ji vymačkanou šťávou z poloviny citronu.
  • Dlouhé řapíky rebarbory si pokrájejte na délku cca 10 – 15 cm, bude se vám s nimi mnohem snadněji manipulovat.
  •  Džem má při vaření tendenci stříkat z hrnce, použijte proto zástěru.
  • Pokud ještě vaříte džem, ale sterilizaci sklenic v troubě již máte hotovou, ponechte sklenice na plechu v zavřené troubě, aby zůstaly co nejteplejší.
  • Hrnec po džemu hned umyjte nebo alespoň namočte. Přischlé zbytky se omývají z hrnce poměrně obtížně.
  • V džemu je použito minimum cukru i konzervačních látek, proto plňte zavařeninu do malých skleniček (objem 100 – 150 ml).  Čím menší sklenička, tím dříve ji zkonzumujete. Otevřený džem by při  při dlouhém skladování mohl začít vykazovat stopy plísně.
  • Otevřený džem uchovávejte v lednici.