PŘÍPRAVA
- Kroupy důkladně přeberete.
- Kroupy několikrát propláchnete pod proudem studené vody.
VAŘENÍ
- Kroupy vsypete do tlakového hrnce a zalijete studenou vodou tak, aby voda byla
2 – 3 cm nad povrchem krup. - Na 250 g krup přidáte 1 kávovou lžičku soli a 1 kávovou lžičku sádla nebo rostlinného oleje.
- Tlakový hrnec zavřete. U starších typů tlakových hrnců ještě dáte ventil (regulátor tlaku) do správné polohy.
- Zprudka přivedete k varu – hrnec začne syčet a pouštět páru z ventilu.
V receptech se můžete setkat s termínem „od prvního zasyknutí“ – a to je moment, kdy snížíte teplotu (a případně ještě u starších typů tlakových hrnců sklopíte ventil) tak, aby ucházelo jen velmi malé množství páry – v podstatě dáte plotýnku téměř na minimum (osobně na indukční desce snižuji teplotu na 400 W). - Kroupy vaříte 15 minut.
- Pak tlakový hrnec odstavíte z teplé plotny a necháte zavřený ještě 10 minut stát. Poté vypustíte přes ventil zbytek páry a hrnec otevřete.
- Pokud v hrnci zbyla nějaká voda, tak kroupy přes síto slijete.
Uvedený čas berte jako orientační (vhodný pro střední kroupy č. 7 vařené na indukci ve starším typu hrnce), protože při vaření v tlakovém hrnci záleží na mnoho proměnných – model a stáří tlakového hrnce, druh sporáku na kterém vaříte, tlak v hrnci, množství a velikost krup….
PRAKTICKÉ
- Určitě nezapomeňte kroupy přebrat. Mohou se v nich nacházet různé tvrdé úkazy (kamínky, písek) a proto vše, co se netváří jako zdravé zrno, bez milosti vyhoďte. Vaše zuby vám za to poděkují.
- Přidávat tuk ke kroupám není bezpodmínečně nutné. Tuk však zajistí, že se kroupy nepřipálí a sádlo navíc kroupy ještě ochutí.