RESTOVANÁ RŮŽIČKOVÁ KAPUSTA

SUROVINY

250 g růžičkové kapusty menší velikosti (průměr 2 – 3 cm)
40 g másla
sůl

Z uvedeného množství je 1 porce jako hlavní chod bez přílohy, 2 porce jako hlavní chod s přílohou nebo 4 porce přílohové.
Celková energetická hodnota cca 420 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Jednotlivým růžičkám odstraníte vrchní špinavé či zavadlé lístky a košťál co nejvíce seříznete.
  • Kapustu omyjete a osušíte.
  • Každou růžičku rozpůlíte na polovinu a na řezu ji posolíte (posolte o trochu hustěji, než jste zvyklí si solit chléb s máslem).

POSTUP

  • Na pánvi zpěníte máslo, vložíte do něj kapustičky posoleným řezem dolů a pečete na středním plameni do zlatohněda cca 5 minut.
  • Pak kapustičky otočíte, vypnete zdroj tepla a pánev necháte stát na horké plotýnce.
  • Pánev přiklopíte poklicí a necháte kapustičky cca 5 minut dojít. Pak hned podáváte.

Výsledkem jsou svěží, křupavé a jemně nasládlé kapustičky, po kterých se jen zapráší.
Jsou výborné samotné nebo jako hlavní chod s křenovou bramborovou kaší , případně jako příloha k pečenému masu.

PRAKTICKÉ

  • Uvedené množství se vejde do klasické pánve o průměru 24 cm.
  • Pokud máte růžičkovou kapustu velké velikosti, opékáte je pomaleji a necháte ji dojít pod pokličkou déle – cca 10 minut.