Už jste měli možnost se seznámit se zásadami redukce teoretickými. Nyní je ten pravý čas na pravidla praktická. Díky nim do procesu redukce vplujete bez počátečních potíží a celý průběh bude pro vás snadnější a rychlejší. A až vám tato pravidla přejdou do krve a osvojíte si je, ještě na vás čekají pravidla psychologická…
ZAČNĚTE SMETÍM
U některých předmětů v kuchyni nemusíte výrazně přemýšlet a činit složitá rozhodnutí, co si ponecháte a co vyhodíte. Jedná se totiž o věci, které se povalují po kuchyni a povětšinou patří rovnou do koše či tříděného odpadu. Patří mezi ně účtenky, obaly od surovin, prázdné plastové lahve, reklamní letáky a podobné věci, které mají tendenci se kupit a vršit na jídelním stole či na kuchyňské lince. Když se na ně zaměříte a odstraníte je z vaší kuchyně, budete mít okamžité výsledky. Vaše kuchyň prokoukne, a to vám dodá energii a chuť v redukci pokračovat.
ZAČNĚTE NA SPRÁVNÉM MÍSTĚ
Nezačínejte s redukcí v té nejobtížnější či nejproblémovější části vaší kuchyně. Pro někoho může být bolavým místem skříňka přetékající různými důmyslnými pomůckami na vaření, které nebyly nikdy použité. Pro dalšího zase místo ve spíži, kam schovává výsledky svých nakupovacích mánií, aby při pohledu na ně, neměl výčitky ze zbytečně utracených peněz. Třetího zas trápí přeplněný jídelní stůl, který se nedá ani vzdáleně nazvat jídelním…
Do redukce kuchyně se pusťte nejprve tam, kde je to snadné a nekomplikované. Začněte jednoduchými kroky – třeba zásuvkou na příbory, poličkou s kořením nebo šuplíkem plným pečících plechů. Jen tak vaše redukční snahy neskončí neúspěchem, vyčerpáním či nechutí k další činnosti.
ZAČNĚTE NA VIDITELNÉM MÍSTĚ
Je vhodné zahájit redukci vaší kuchyně na viditelných místech, aby byl výsledek vaší práce ihned patrný. Soustřeďte se tedy přednostně na místa jako je pracovní plocha, jídelní stůl, otevřené police a nástěnné úložné systémy, pojízdné kontejnery, okenní parapety …
Okamžitou změnu k lepšímu uvidíte a pocítíte nejen vy sami, ale všimnou si jí i ostatní členové domácnosti. A tato příjemná proměna zajistí, že budete mít motivaci a sílu k tomu, učinit další a složitější kroky na cestě za zredukovanou a funkční kuchyní.
POSTUPUJTE PO ČÁSTECH
Těžko dokážete zredukovat kuchyň za jedno sobotní dopoledne, obzvlášť kuchyň s letitými nánosy. Nesnažte se zredukovat celou kuchyň naráz a vyvarujte se doporučovaného postupu, kdy vše vyndáte na jednu obrovskou hromadu a poté začnete s redukcí. Udělejte opak, rozdělte si kuchyň do menších celků.
Pokud trpíte nedostatkem času a nemůžete si dovolit věnovat redukci odpovídající množství času najednou, zabývejte se v jeden časový úsek redukcí prostoru pouze tak velkého, který dokážete pojmout rukama, aniž byste se pohnuli z místa. Tedy takovým, který máte v dosahu vašich rukou bez popocházení a přesouvání se z místa na místo. Tím uspoříte poměrně hodně drahocenného času. Soustřeďte se na jeden šuplík, jednu skříňku, jídelní stůl, spíž…
STANOVTE SI REÁLNÉ CÍLE
Pamatujte na to, že redukce je náročná na čas a zahrnuje několik činností. Mějte stále na paměti, že nejenže předměty vytřídíte, ale také jim musíte najít správné místo, narovnat je zpět do kuchyňské linky a v neposlední řadě se také popasovat s těmi věcmi, které jste se rozhodli odstranit.
Buďte realističtí, vždyť se znáte a určitě víte, co dokážete za daný časový úsek zvládnout. Nemělo by se vám stát, že se naplánovaný díl redukce pro vás stane příliš velkým soustem a dojde vám čas, energie nebo síly a vy nedotáhnete proces do konce. To ve vás může zanechat pachuť neúspěchu, výčitky svědomí nebo pocit, že jste věc nezvládli a může vám to celou redukci kuchyně znepříjemnit či zprotivit.
POZOR NA FALEŠNOU REDUKCI
Až se budete rozhodovat o konkrétním předmětu, zda ve vaší kuchyni zůstane či ne, tak se skutečně rozhodněte. Neodnášejte věci jinam – nepřesouvejte mixér do kumbálu, nenoste nepoužívaný překapávač na kávu do sklepa, neodnášejte přebytečné nádobí na půdu.
Sice se po tomto kroku může kuchyň jevit vzdušnější a uklizená, ale rozhodně není zredukovaná. Je pouze přerovnaná – nadbytečným věcem jste našli jiné místo. Přesunuli jste zbytečné a nepoužívané předměty „z jedné kapsy do druhé“ – a to není redukce. Je to jen krátkozraké polovičaté řešení, které vás doběhne v okamžiku, kdy budete vyklízet kumbál, sklep nebo půdu…