SUROVINY
100 g rebarbory
1 velká mandarinka (cca 150 g)
100 g jahod
1 vrchovatá lžíce jogurtu
50 ml vody
Z uvedeného množství je jedna porce o objemu cca 350 ml.
Celková energetická hodnota cca 140 kcal.
PŘÍPRAVA
- Rebarboru a mandarinku oloupete a pokrájíte na kousky.
- Jahody omyjete a zbavíte okvětních lístků.
POSTUP
- Do mixovací nádoby vlijete vodu, přidáte jogurt, jahody, pomeranč, rebarboru a vše rozmixujete dohladka.
Chuť tohoto smoothie je kyselá, pouze slazená jahodami. Při potřebě větší sladkosti přidejte cukr, med či jiné sladidlo.
PRAKTICKÉ
- Mandarinku můžete nahradit půlkou pomeranče.
- Rebarbora je na mixování poměrně tvrdá. Aby si s ní jednoduše poradil i klasický tyčový mixér, nakrájejte ji na drobné kousky a přidejte do smoothie až jako poslední, když ostatní suroviny již budou rozmixované.
- Rebarbora obsahuje kyselinu šťavelovou, která na sebe váže vápník. Aby nedocházelo k odčerpávání vápníku z těla, přidávají se k rebarboře zdroje vápníku – proto ta vrchovatá lžíce jogurtu:).