PIKANTNÍ PEČENÁ CIZRNA

SUROVINY

2 plechovky konzervované cizrny v nálevu (2x netto 240 g; nebo 400 – 500 g doma uvařené cizrny)
30 ml rostlinného oleje (2 polévkové lžíce)
1 rovná kávová lžička soli
1 rovná kávová lžička sušeného česneku
špetka sušeného chilli (nemusí být)

Z uvedeného množství jsou 2 velké porce nebo 4 porce malé.
Celková eneregetická hodnota cca 800 kcal.
Recept je vhodný pro bezlepkovou dietu, candida dietu fáze I., II. a III. a také jako postní pokrm.

PŘÍPRAVA

  • Cizrnu z plechovky vsypete do cedníku, opláchnete pod tekoucí vodou a necháte důkladně okapat.
  • Ve větší míse smícháte vidličkou olej s kořením a solí.
  • Plech vyložíte pečícím papírem.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Do mísy s kořením přidáte cizrnu a důkladně promícháte tak, aby všechny kuličky byly směsí obalené.
  • Cizrnu vysypete na plech a rozprostřete po plechu v jedné vrstvě.
  • Pokud ulpěla kořenící směs na stěnách mísy, stěrkou ji sejměte a nakapejte ještě na cizrnu.
  • Plech vložíte do trouby a pečete na 230 °C cca 15 – 20 minut, případně do té doby, dokud není cizrna zlatavá a lehce křupavá.

PRAKTICKÉ

  • Použité koření můžete obměňovat – chutná je třeba varianta s kari.
  • Takto upravená cizrna je výtečnou chuťovkou a zdravější alternativou k slaným brambůrkům.
  • Pečená cizrna se hodí také jako vložka do krémových polévek.