SUROVINY
100 g sušeného ovoce (viz níže)
50 ml studené vody
50 g mandlových lupínků
25 ml alkoholu (viz níže)
20 g strouhaného kokosu do těsta
strouhaný kokos na obalení (cca 3 polévkové lžíce)
Z uvedeného množství je cca 15 kuliček.
Celková energetická hodnota cca 850 kcal, 1 kulička cca 60 kcal.
PŘÍPRAVA
- Sušené ovoce vsypete do malinkatého kastrůlku nebo plecháčku, zalijete vodou a pomelete tyčovým mixérem. Pak dáte na plotnu, přivedete k varu, přiklopíte pokličkou a na velice mírném ohni vaříte 10 minut, občas promícháte. Následně odstavíte z ohně a necháte trochu zchladnout.
- Mandlové lupínky pomocí tyčového mixéru namelete na drť.
POSTUP
- Uvařené sušené ovoce smícháte s namletými mandlemi, přidáte alkohol, kokos, vše důkladně promícháte a necháte alespoň půl hodiny odležet.
- Za směsi tvarujete malé kuličky o průměru cca 2 cm, které obalujete v kokosu.
- Kuličky vložíte do lednice, kde ztuhnou.
- Kuličky nechte v lednici alespoň 12 – 24 hodin rozležet, aby se prolnuly jednotlivé chutě, pak můžete podávat.
Tyto kuličky nejsou klasickou vánoční sladkostí. Ale pro svou chuťově zajímavou souhru ovoce a alkoholu si našly místo na našem vánočním stole.
OSVĚDČENÉ CHUŤOVÉ KOMBINACE
- brusinky + griotka
- rozinky + amaretto
- švestky + rum