Příprava :
Hrách přeberete, propláchnete studenou vodou a namočíte do velkého množství studené vody.
Hrách k namočení určitě potřebuje 6 hodin, ideálně pak 12 hodin (a více).
Platí zde přímá úměra – čím déle je hrách namočen, tím kratší je doba vaření.
Vodu, ve které se hrách máčel, vylijete a hrách propláchnete studenou vodou.
Proč tuto vodu slévat ?
Protože puriny (nadýmavé látky) se namáčením vyplavují právě do této vody.
A proto také není vhodné vařit hrách ve vodě, ve které se máčel.
Osobně k 1/2 kg hrachu do tlakového hrnce přidávám kousek mořské řasy (cca 3 cm), která doplní do luštěnin chybějící aminokyseliny a též sníží nadýmavý efekt.
A ještě přisypávám jednu kávovou lžičku majoránky nebo bazalky, aby se zlepšila stravitelnost hrachu.
Tip na ještě větší snížení nadýmavého efektu, který používám a funguje :
Namočený hrách slijete, vložíte do tlakového hrnce, zalijete čerstvou studenou vodou a v tlakovém hrnci bez poklice zprudka přivedete k varu.
Jen co voda začne vřít, hned hrách odstavíte z plotny, scedíte a propláchnete studenou vodou.
Hrách opět vsypete do tlakového hrnce, zalijete novou čerstvou studenou vodou, zavřete poklicí a klasicky vaříte.
Tímto rychlým převařením se ze slupky hrachu, která obsahuje nadýmavých látek nejvíc, ještě nějaké ty puriny navíc vyplaví.
Vaření:
Slitý namočený hrách nasypete do tlakového hrnce a zalijete čerstvou studenou vodou tak, aby voda byla 2 – 3 cm nad povrchem.
Hrách nesolíte (pokud posolíte – nezměkne, neprovaří se, zůstane tvrdý).
Tlakový hrnec zavřete (u starších typů tlakových hrnců ještě dáte ventil tj. regulátor tlaku do správné polohy – u mého hrnce je to poloha svislá) a zpudka přivedete k varu (tj. hrnec začne syčet a pouštět páru z ventilu) – v receptech se můžete setkat s termínem „od prvního zasyknutí“.
A to je moment, kdy snížíte teplotu tak, aby ucházelo z ventilu jen velmi malé množství páry – v podstatě dáte plotýnku na minimum (a případně ještě u starších typů tlakových hrnců sklopíte ventil do vodorovné polohy, aby neutíkala z hrnce pára) a začnete počítat čas vaření.
Hrách máčený 6 hodin vaříte 30 minut.
Hrách máčený 12 hodin vaříte 20 minut.
Uvedené časy jsou orientační a přibližné – u vaření v tlakovém hrnci záleží na mnoho proměnných – model a stáří tlakového hrnce, druh sporáku na kterém vaříte, tlak v hrnci, množství a kvalita hrachu….
Po uvaření hrnec odstavíte z teplé plotny a necháte zavřený ještě 10 minut stát.
Poté vypustíte přes ventil zbytek páry a hrnec otevřete.
Hrách slijete a je uvařeno.
Tento recept se mi libi,hlavne ta vysvetleni ohledne purinu.Manzel ma dnu,takze budu takhle varit.dhky.