.
Řeřicha je nejen skvělým zdrojem vitamínu C ale i dalších vitamínů a minerálních látek. Její konzumací napomáháme dobrému trávení a látkové výměně, aktivujeme žlučník, podporujeme tvorbu krve, přispíváme očistě jater a močových cest. A to se nám v zimě či předjaří více než hodí…
Řeřicha má v kuchyni široké uplatnění – můžete ji vmíchat do různých pomazánek nebo jí hustě posypat chléb namazaný máslem, přidat ji do rizota, do zeleninových salátů či s ní ozdobit naservírovanou polévku.
BUDETE POTŘEBOVAT
- 1 běžný malý zahradnický sáček semínek řeřichy seté (nebo řeřichy dánské)
- kousek buničité vaty nebo vatové tampony, papírová utěrka (případně i toaletní papír)
- mělká malá nádobka (nízká miska, podšálek, víčko od široké zavařovací sklenice… osobně používám skleněnou misku, která původně byla mýdlenkou)
- voda
POSTUP
- Vatu, vatová kolečka nebo papírovou utěrku vložíte na dno do misky tak, aby celé dno bylo pokryté.
- Vatu v mističce navlhčíte vodou. Vata by měla být dost mokrá – ne však tak moc, aby v mističce voda stála.
- Vatu hustě posypete semínky ze sáčku. Pro vaši představu: na posyp misky velikosti mýdlenky (viz úvodní foto) je potřeba 1/2 sáčku semínek.
- Misku se semínky přesunete na okenní parapet, kde je hodně světla a případně i nepřímý sluneční svit. Řeřichu nevystavujte přímému ostrému slunci, mohla by zavadnout nebo dokonce zaschnout.
- Již druhý den začne řeřicha klíčit. Počítejte s tím, že řeřicha při růstu vydává štiplavou vůni.
- Řeřichu průběžně zaléváte tak, aby vata byla stále vlhká (ne však přemokřená). Zalévání můžete nahradit mlžením.
- Přibližně za 5 – 10 dní (záleží na teplotě a množství slunečního svitu) řeřicha vyroste do výšky cca 6 – 8 cm a to je doba sklizně.
- Sklizeň jde nejlépe od ruky pomocí nůžek.
Ustřihnutá řeřicha je určená k přímé konzumaci – nejlépe zastudena, aby si zachovala všechny důležité látky, které obsahuje.
prosim ta rericha je ale jako plevel to ma tak dlouhe koreny tak to proroste ze by tomu miska nebo podsalek asi tezko stacil
Ano, řeřicha má hustou síť kořínků a ty prorostou právě tou vatou, která je v misce nebo talířku po celé ploše dna.
Pokud dáte půl klasického sáčku se semínky do misky od mýdla nebo obdobné malé nádobky s vatou, tak jak píšu nahoře, tak se nemáte čeho obávat – mám to léty prověřeno. Ostatně dokladem toho je i fotografie v úvodu příspěvku – to je mnou vypěstovaná řeřicha právě ve zmiňované mýdlové misce 🙂
Ja myslim kdych ty seminka rerichy treba dal do misky na kvetinac a vylozil to toaletnim papirem nahrazkou za vatu-bunicinu jestli by to taky zaclo klicit a stacilo by tomu ta miska, a to je vase rericha ta je krasne husta porad se mi to zda ale jako plevel ne zelenina
Jajsem to jednou zkusil dat do kvetinace s hlinou no to prorostlo celym a nahore jen 3 cm-4cm a hlina cela prorostla