SUROVINY
750 g směs čerstvých lesních hub
100 g cibule
3 středně velké stroužky česneku (10 g)
1 vejce velikosti M
cca 100 g strouhanky do karbanátků
cca 30 g strouhanky na obalení
30 ml oleje pod cibuli
30 ml oleje na potření pečícího papíru
15 ml oleje na potření karbanátků
1 rovná kávová lžička soli k dušeným houbám
1 rovná kávová lžička soli do houbové směsi
1 rovná kávová lžička sušeného granulovaného česneku
špetka majoránky
špetka pepře
Z uvedeného množství je 12 karbanátků.
Celková energetická hodnota cca 1 400 kcal, jeden karbanátek cca 120 kcal.
PŘÍPRAVA
- Houby pokrájíte na kousky o velikosti cca 2 x 2 cm.
- Cibuli pokrájíte nadrobno.
- Česnek prolisujete.
- Na oleji orestujete cibuli dozlatova. Přidáte česnek a jakmile se rozvoní, hned přisypete houby a 5 minut vše zprudka restujete, až houby pustí vodu. Pak houby posolíte, promícháte, přiklopíte poklicí a dusíte na mírném ohni 10 – 15 minut. Pak odstavíte z ohně a necháte houby zcela vychladnout.
- Zchladlé podušené houby párkrát projedete tyčovým mixérem, abyste získali směs jemnější konzistence (ne však úplně jemnou). Pokud nemáte tyčový mixér, směs najemno posekáte nožem.
- Plech vyložíte pečícím papírem, který potřete pomocí mašlovačky olejem.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Do mísy k houbové směsi přidáte vejce, sůl, sušený česnek, majoránku, pepř a vše promícháte.
- Postupně přidáváte strouhanku, dokud není směs natolik hustá, aby se daly tvarovat karbanátky.
- Ze směsi vezmete množství o velikosti většího vejce, rukama vytvoříte placku o velikosti dlaně a středové tloušťce cca 2 cm, kterou na závěr obalíte ve strouhance. Takto vypracujete 12 karbanátků.
- Karbanátky kladete na plech vyložený potřeným pečícím papírem a na závěr je ještě shora potřete pomocí mašlovačky olejem (případně zastříknete olejem ve spreji).
- Karbanátky pečete v troubě na 230 °C na horní příčce 15 minut. Pak je otočíte a pečete ještě dalších 15 minut.
Karbanátky jsou velmi chutné teplé, doplněné bramborovou kaší.
Studené je zas můžete obložit zeleninou a vložit do housky.
PRAKTICKÉ
- Při opékání a následném dušení hub možná někdy budete muset houby trošičku podlít (cca 50 ml), aby se nepřichytaly ke dnu pánve – záleží na tom, jaké druhy hub jste použili a v jaké jsou kondici.
- Uvedené množství strouhanky je orientační – opět záleží na tom, jaké houby jste do karbanátků použili (zda pevné, suché nebo měkčí, vodnatější).
- Podušené houby můžete také uložit do lednice a v tvarování a pečení karbanátků pokračovat až následující den.