SUROVINY
600 – 700 g dýně hokaido
400 g vařené sterilované cizrny ve slaném nálevu
400 ml kokosového mléka
1 kávová lžička kari
25 g másla
1/2 rovné polévkové lžíce soli
Z uvedeného množství jsou 2 velké porce bez přílohy nebo 4 porce s přílohou.
Celková energetická hodnota cca 1 650 kcal.
PŘÍPRAVA
- Dýni včetně slupky pokrájíte na měsíčky silné 2 cm, vyjmete měkkou dužinu a měsíčky pokrájíte na kousky velikosti sousta (cca 2×2 cm).
- Sterilovanou cizrnu vsypete do síta, propláchnete studenou vodou a necháte důkladně okapat.
POSTUP
- V kastrolu nebo v pánvi s vysokým okrajem zpěníte máslo, přidáte kari, které s máslem důkladně promícháte. Vsypete dýni a cca 4 minuty zprudka restujete a mícháte.
- Vlijete kokosové mléko, osolíte a promícháte. Přivedete k varu, přiklopíte poklicí a na mírném ohni dusíte cca 15 minut do změknutí dýně.
- Přidáte cizrnu, 3 – 5 minut provaříte a odstavíte z ohně.
Můžete podávat samotné nebo s přílohou – vhodná je vařená rýže.
CHUŤOVÉ OBMĚNY
- S PETRŽELKOU
hrst petrželky pokrájíte nadrobno a přidáte do hrnce ve stejný okamžik jako cizrnu - SE ZÁZVOREM
společně s kari přidáte půl kávové lžičky mletého zázvoru - S UZENÝM TOFU
cca 200 g uzeného tofu pokrájíte na kostky a přidáte do hrnce ve stejný okamžik jako cizrnu
PRAKTICKÉ
- Pokud nevaříte z dýně čerstvé, ale z dýně delší čas uskladněné, doporučuji dýni oloupat. Skladováním slupka dýně vysychá a stává se tvrdou.