DOMÁCÍ KLÍČENÍ SEMEM – MUNGO KLÍČKY

Mungo klíčky nejenže zpestří a osvěží připravované pokrmy, ale jsou také zásobárnou plnou vitamínů, enzymů, minerálních látek, chlorofylu a vlákniny. V klíčení se nemusíme upínat jen na jaro, ale můžeme je nakličovat celorocně.

SUROVINY

  • fazole mungo (nejlépe v bio kvalitě)

Množství použitých suchých semen záleží na vás – pouze berte v potaz, že klíčením se celkový objem zvětší cca 4x (viz foto níže).  Osobně na jedno klíčení používám jednu rovnou hrst suchých semen (30 g).

PŘÍPRAVA

  • Semena nasypete do misky, zalijete studenou vodou tak, aby byla celá ponořená a necháte stát 12 hodin v pokojové teplotě.
  • Pak vodu slijete, semena propláchnete ve studené vodě a scedíte.

POSTUP

  •  Vlhká semena nasypete na dno nádoby (kastrol, hrnec, talíř…) tak, aby byla jednotlivá semena vedle sebe. Nádobu přikryjete pokličkou a ponecháte v pokojové teplotě (ne však na místě, kde by přímo na nádobu svítilo slunce).
  • Semena alespoň 2x denně (ráno a večer) propláchnete čerstvou studenou vodou, scedíte a opět narovnáte na dno nádoby.
  • Semena budou postupně bobtnat, zvětšovat se a budou jim vyrážet klíčky (viz foto níže). Možná bude potřeba je přemístit z původní nádoby do větší, aby stále byla jednotlivá semena vedle sebe. Celé klíčení netrvá většinou déle než 2 – 3 dny.
  • To, že jsou semena již dostatečně naklíčená, poznáte podle toho, že jsou klíčky 2x – 3x delší než semeno. Naklíčené mungo je křupavé a chuťově podobné mladému čerstvému zelenému hrášku.
  • Naklíčené mungo se konzumuje celé – tedy jak klíček tak i nabobtnalé semeno.
  • Pokud všechna naklíčená semena hned nespotřebujete, uchováte je v lednici, kde vydrží cca 2 – 3 dny. Před použitím klíčky z lednice nejprve propláchnete čerstvou studenou vodou, necháte okapat a pak použijete.

Mungo klíčky se používají jako doplněk k hlavnímu jídlu – můžete si jimi posypat a obzvláštnit salát, pomazánku či rizoto. Přidejte je jako vložku do polévky, do smoothie, k jogurtu nebo slanému müsli.

PRAKTICKÉ

  • Osobně naklíčená semena používám výhradně ve studené kuchyni, aby se teplem neztratily všechny cenné látky, pro které je klíčím. Pokud je přidávám do polévky, tak vždy až na závěr přímo do talíře s naservírovanou polévkou.
  • Na rozdíl od klíčení např. v PET lahvi, kde jsou semena v jedné propletené hromadě, se mi tento způsob klíčení „naležato“ léty osvědčil. Vidíte totiž semena, která nevyklíčila a můžete je hned odstranit. Nevyklíčené semeno zůstává tvrdé a při náhodném skousnutí by mohlo poškodit zuby. A v neposlední řadě touto metodou klíčení také minimalizujete možnost vzniku plísně.
  • Dalším zdrojem vitamínů a minerálů v zimním či jarním období je též doma vypěstovaná řeřicha.