CRUMBLE (krambl) Z REBARBORY A JAHOD

SUROVINY

200 g jahod
200 g rebarbory
60 g cukru
Na drobenku:
100 g ovesných vloček
50 g cukru
50 g másla

Uvedené množství je určeno do 6 zapékacích misek ramekin o průměru 9 cm a výšce 5 cm. Můžete použít i jiné zapékací misky podobné velikosti, v případě nutnosti bude dostačující i klasická forma na koláč.
Celková energetická hodnota cca 1 260 kcal. Jedna miska ramekin cca 210 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Jahody pokrájíte na velikost sousta a odložíte do misky.
  • Rebarboru oloupete a pokrájíte na kostičky cca 2 x 2 cm, které vložíte do jiné větší misky (ne do misky k jahodám). Rebarboru zasypete cukrem a důkladně promícháte, aby se jednotlivé kostičky cukrem obalily. Necháte 15 minut odležet. Pak přidáte jahody a zlehka promícháte.
  • Ovesné vločky nahrubo pomelete tyčovým mixérem. Vůbec nevadí, když cca třetina vloček zůstane zcela nepomletá – drobenka tím získá rustikálnější strukturu. Přidáte cukr, máslo a vše rukou dohromady tak dlouho zpracováváte, až vám pod rukama vznikne hrudkovitá drobivá směs.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Ovocnou směsí rovnoměrně naplníte  jednotlivé zapékací mističky (nebo formu).
  • Na ovoce rozprostřete drobenku, jednotlivé misky položíte na plech (nebo formu rovnou do trouby) a dáte péct.
  • Pečete v předem vyhřáté troubě na 190 °C  cca 25 – 30 min, dokud není drobenka zlatavá.

Krambl můžete podávat teplý, vlažný, studený i vychlazený (v lednici vydrží i několik dnů).
Osobně preferuji variantu z lednice – sice se ochudím o křupavost právě upečené drobenky, ale je to vyváženo rozleželou „kulatou“ nakyslou chutí dezertu.