SUROVINY
2 konzervy zahuštěného neslazeného mléka (2 x 310 g)
100 g 50% hořké čokolády
200 ml šlehačky (30-40 %)
2 rovné polévkové lžíce kakaa (10 g)
80 g třtinového cukru
10 g (domácího) vanilkového cukru
200 ml tuzemského rumu
Z uvedeného množství je cca 1 litr likéru.
PŘÍPRAVA
- Tabulku čokolády nasekáte nebo nastrouháte, případně použijete sekáček na zeleninu.
POSTUP
- Do hrnce vlijete mléko, šlehačku, přisypete oba cukry a kakao.
- Za stálého promíchávání metličkou přivedete při nízké teplotě pomalu k varu. Pomalu proto, aby se kakao a ostatní ingredience stačily rozpustit a také proto, aby tekutina nevzkypěla a neutekla z hrnce.
- Od bodu varu cca 2 – 3 minuty na mírném ohni provaříte a pak odstavíte z ohně.
- Hned vsypete čokoládu a mícháte metličkou do té doby, dokud se čokoláda zcela nerozpustí.
- Necháte vychladnout.
- Přilijete rum a důkladně promícháte – můžete použít tyčový mixér.
- Likér nalijete do vysterilizovaných lahví, uzavřete a uchováváte v lednici.
Podávejte chlazené a před nalitím do skleniček lahev s likérem protřepejte.
PRAKTICKÉ
- Čím jemněji čokoládu nasekáte, tím rychleji se rozpustí.
- Likér se dá samozřejmě pít hned, jen má trochu ostřejší chuť. Nechte proto likér před konzumací cca 3 dny proležet, chutě se prolnou a zakulatí.
- Likér má řidší konzistenci – díky ní se pohodlně pije a neulpívá v silné vrstvě na stěnách skleničky.