ČOKOLÁDOVÝ LIKÉR

SUROVINY

2 konzervy zahuštěného neslazeného mléka (2 x 310 g)
100 g 50% hořké čokolády
200 ml šlehačky 40%
2 rovné polévkové lžíce kakaa (10 g)
80 g třtinového cukru
10 g (domácího) vanilkového cukru
200 ml tuzemského rumu

Z uvedeného množství je cca 1 litr likéru.

PŘÍPRAVA

  • Tabulku čokolády nasekáte nebo nastrouháte, případně použijete sekáček na zeleninu.

POSTUP

  • Do hrnce vlijete mléko a šlehačku, přisypete oba cukry, kakao a vše důkladně promícháte metličkou.
  • Tekutinu pomalu přivedete k varu – občas ji promíchejte a hlídejte, aby nevzkypěla a neutekla z hrnce.
  • Cca 2 – 3 minuty na mírném ohni provaříte a pak odstavíte z ohně.
  • Hned přisypete čokoládu a mícháte metličkou do té doby, dokud se čokoláda zcela nerozpustí.
  •  Necháte vychladnout.
  • Přilijete rum a důkladně promícháte – můžete použít tyčový mixér.
  • Likér nalijete do vysterilizovaných lahví, uzavřete a uchováváte v lednici.

Podáváte chlazené, případně ještě dozdobené šlehačkou a hoblinkami čokolády.

PRAKTICKÉ

  • Čím jemněji čokoládu nasekáte, tím rychleji se rozpustí.
  • Nechte likér před konzumací cca 3 dny proležet, chutě se prolnou a zakulatí.
    Likér se dá samozřejmě pít i hned, jen bude mít trochu ostřejší chuť.
  • Před konzumací lahev s likérem protřepejte.
  • Likér má řidší konzistenci – díky ní se pohodlně pije a neulpívá v silné vrstvě na stěnách skleničky.