ČOKOLÁDOVÝ LIKÉR

SUROVINY

2 konzervy zahuštěného neslazeného mléka (2 x 310 g)
100 g 50% hořké čokolády
200 ml šlehačky (30-40 %)
2 rovné polévkové lžíce kakaa (10 g)
80 g třtinového cukru
10 g (domácího) vanilkového cukru
200 ml tuzemského rumu

Z uvedeného množství je cca 1 litr likéru.

PŘÍPRAVA

  • Tabulku čokolády nasekáte nebo nastrouháte, případně použijete sekáček na zeleninu.

POSTUP

  • Do hrnce vlijete mléko, šlehačku, přisypete oba cukry a kakao.
  • Za stálého promíchávání metličkou přivedete při nízké teplotě pomalu k varu. Pomalu proto, aby se kakao a ostatní ingredience stačily rozpustit a také proto, aby tekutina nevzkypěla a neutekla z hrnce.
  • Od bodu varu cca 2 – 3 minuty na mírném ohni provaříte a pak odstavíte z ohně.
  • Hned vsypete čokoládu a mícháte metličkou do té doby, dokud se čokoláda zcela nerozpustí.
  • Necháte vychladnout.
  • Přilijete rum a důkladně promícháte – můžete použít tyčový mixér.
  • Likér nalijete do vysterilizovaných lahví, uzavřete a uchováváte v lednici.

Podávejte chlazené a před nalitím do skleniček lahev s likérem protřepejte.

PRAKTICKÉ

  • Čím jemněji čokoládu nasekáte, tím rychleji se rozpustí.
  • Likér se dá samozřejmě pít hned, jen má trochu ostřejší chuť. Nechte proto likér před konzumací cca 3 dny proležet, chutě se prolnou a zakulatí.
  • Likér má řidší konzistenci – díky ní se pohodlně pije a neulpívá v silné vrstvě na stěnách skleničky.