CHARLOTTA nepečený dort s ovocem

SUROVINY

Na korpus:
100 g cukrářských piškotů (12 piškotů o délce cca 10 cm)
30 g másla

Na náplň a dozdobení:
250 g  tvarohu
200 g zakysané smetany
125 g smetanového sýra Philadelhia (nemusí být – viz Praktické)
30 g moučkového cukru
50 g želatinového ztužovače za studena Dr. Oetker (1 sáček)
200 g čerstvých borůvek (nebo maliny, jahody, ostružiny či ovocná směs)

Uvedené množství surovin je určené do dortové formy, která má v uzavřeném stavu průměr 18 cm.
Celková energetická hodnota cca 2 000 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Dno dortové formy vyložíte pečícím papírem.
  • 9 piškotů překrojíte napříč na dvě poloviny.
  • Zbývající 3 piškoty rukama nahrubo rozlámete, vložíte do igelitového sáčku a pomocí kuchyňského válečku (nebo skleněné lahve) rozdrtíte na jemný prášek. Prášek vsypete do malé misky.
  • Máslo rozpustíte, hned přilijete k prášku z piškotů a důkladně promícháte. Vzniklou drobivou hmotu přesunete dortové formy, kde ji rozprostřete ve velmi tenké vrstvě po celém dnu formy.
  • Ihned vezmete pokrájené piškoty a přiložíte je po celém vnitřním obvodu formy a do drobenky na dně je lehce vtlačíte – pracujte rychle, aby máslová hmota na dně zůstala měkká a piškoty šly „přilepit“.
    Řezná strana piškotu směřuje ke dnu formy, zaoblenější část piškotu bude směřovat k formě, rovnější strana směřuje do středu.
  • Formu s piškotovým korpusem vložíte alespoň na 30 minut do lednice, aby máslo dobře zatuhlo.

  • Ovoce rozdělíte na dvě poloviny. Jednu polovinu necháte vcelku na ozdobu a druhou lehce rozmělníte tyčovým mixérem, aby ovoce pustilo šťávu.
  • Do mísy vložíte tvaroh, zakysanou smetanu, sýr, cukr, rozmělněné ovoce a vše důkladně promícháte v krém.

POSTUP

  • Formu s piškotovým korpusem vyndáte z lednice.
  • Do tvarohového krému vmícháte, dle návodu uvedeného na zadní straně obalu, želatinový ztužovač zastudena.
  • Tvarohovou hmotu přesunete do formy a stěrkou uhladíte povrch do roviny.
  • Na povrch přidáte ovoce, které do krému jemně vtlačíte.
  • Charlottu necháte v lednici důkladně ztuhnout – nejlépe přes noc.
  • Na závěr charlottu vyndáte z formy, nakrájíte ostrým nožem a podáváte.

DOZDOBENÍ

  •  K ovoci můžete přidat lístky meduňky nebo jedlé květy v sušené či čerstvé formě.
  • Slavnostnější (a sladší) variantu získáte tak, když krém ještě na povrchu potřete oblíbenou marmeládou a na ni navrstvíte ovoce.

PRAKTICKÉ

  • Nemáte sýr Philadelphia? Nevadí. Můžete ho nahradit tvarohem, jogurtem či zakysanou smetanou.
  • Také poměr jednotlivých surovin v náplni nemusí být zcela přesný. Jediným pravidlem pro náplň do charlotty je pouze to, že jednotlivé suroviny mají v součtu dávat cca 500 g. Krém může být případně i jednodruhový – třeba jen z 500 g tvarohu nebo hustého jogurtu.
  • Pokud spěcháte, tak při vysokém výkonu lednice je charlotta dostatečně zatuhlá cca za 2 hodiny.
  • Pokud chcete charlottu darovat nebo ji nesete na oslavu, můžete ji po obvodu opatřit mašlí. Nejenže bude vypadat více jako dárek a slavnostněji, ale stužka také zajistí, že se piškoty od náplně neoddělí.
  • Na krájení je ideální dortový nůž, osobně používám dlouhý zoubkovaný nůž na pečivo s kulatou špičkou.
  • Abyste docílili čistého hladkého řezu, před každým zakrojením opláchněte nůž v horké vodě a utřete ho dosucha.