SUROVINY
Na korpus:
100 g cukrářských piškotů (12 piškotů o délce cca 10 cm)
30 g másla
Na náplň a dozdobení:
250 g tvarohu
200 g zakysané smetany
125 g smetanového sýra Philadelhia (nemusí být – viz Praktické)
30 g moučkového cukru
50 g želatinového ztužovače za studena Dr. Oetker (1 sáček)
200 g čerstvých borůvek (nebo maliny, jahody, ostružiny či ovocná směs)
Uvedené množství surovin je určené do dortové formy, která má v uzavřeném stavu průměr 18 cm.
Celková energetická hodnota cca 2 000 kcal.
PŘÍPRAVA
- Dno dortové formy vyložíte pečícím papírem.
- 9 piškotů překrojíte napříč na dvě poloviny.
- Zbývající 3 piškoty rukama nahrubo rozlámete, vložíte do igelitového sáčku a pomocí kuchyňského válečku (nebo skleněné lahve) rozdrtíte na jemný prášek. Prášek vsypete do malé misky.
- Máslo rozpustíte, hned přilijete k prášku z piškotů a důkladně promícháte. Vzniklou drobivou hmotu přesunete dortové formy, kde ji rozprostřete ve velmi tenké vrstvě po celém dnu formy.
- Ihned vezmete pokrájené piškoty a přiložíte je po celém vnitřním obvodu formy a do drobenky na dně je lehce vtlačíte – pracujte rychle, aby máslová hmota na dně zůstala měkká a piškoty šly „přilepit“.
Řezná strana piškotu směřuje ke dnu formy, zaoblenější část piškotu bude směřovat k formě, rovnější strana směřuje do středu. - Formu s piškotovým korpusem vložíte alespoň na 30 minut do lednice, aby máslo dobře zatuhlo.
- Ovoce rozdělíte na dvě poloviny. Jednu polovinu necháte vcelku na ozdobu a druhou lehce rozmělníte tyčovým mixérem, aby ovoce pustilo šťávu.
- Do mísy vložíte tvaroh, zakysanou smetanu, sýr, cukr, rozmělněné ovoce a vše důkladně promícháte v krém.
POSTUP
- Formu s piškotovým korpusem vyndáte z lednice.
- Do tvarohového krému vmícháte, dle návodu uvedeného na zadní straně obalu, želatinový ztužovač zastudena.
- Tvarohovou hmotu přesunete do formy a stěrkou uhladíte povrch do roviny.
- Na povrch přidáte ovoce, které do krému jemně vtlačíte.
- Charlottu necháte v lednici důkladně ztuhnout – nejlépe přes noc.
- Na závěr charlottu vyndáte z formy, nakrájíte ostrým nožem a podáváte.
DOZDOBENÍ
- K ovoci můžete přidat lístky meduňky nebo jedlé květy v sušené či čerstvé formě.
- Slavnostnější (a sladší) variantu získáte tak, když krém ještě na povrchu potřete oblíbenou marmeládou a na ni navrstvíte ovoce.
PRAKTICKÉ
- Nemáte sýr Philadelphia? Nevadí. Můžete ho nahradit tvarohem, jogurtem či zakysanou smetanou.
- Také poměr jednotlivých surovin v náplni nemusí být zcela přesný. Jediným pravidlem pro náplň do charlotty je pouze to, že jednotlivé suroviny mají v součtu dávat cca 500 g. Krém může být případně i jednodruhový – třeba jen z 500 g tvarohu nebo hustého jogurtu.
- Pokud spěcháte, tak při vysokém výkonu lednice je charlotta dostatečně zatuhlá cca za 2 hodiny.
- Pokud chcete charlottu darovat nebo ji nesete na oslavu, můžete ji po obvodu opatřit mašlí. Nejenže bude vypadat více jako dárek a slavnostněji, ale stužka také zajistí, že se piškoty od náplně neoddělí.
- Na krájení je ideální dortový nůž, osobně používám dlouhý zoubkovaný nůž na pečivo s kulatou špičkou.
- Abyste docílili čistého hladkého řezu, před každým zakrojením opláchněte nůž v horké vodě a utřete ho dosucha.