250 g celozrnné pšeničné mouky
500 ml vody
špetka soli (do varianty palačinek naslano 2 špetky soli)
olej na smažení
Z tohoto množství je 8 tenkých palačinek.
Do mísy prosejete mouku, přidáte vodu, metlou vše dobře promícháte a těsto necháte cca 20 – 30 minut odpočívat.
Na pánvi rozehřejete cca 1 kávovou lžičku oleje a naběračkou vlijete palačinkové těsto, které smažíte na středním plameni po obou stranách dozlatova.
Buďte trpěliví a palačinku obracejte, až když těsto na pánvi zatuhne, jinak byste palačinku při obracení mohli potrhat.
Než se vrhnete na druhou palačinku, těsto v míse naběračkou promíchejte, na pánev přidejte trošičku oleje, nechte ho rozehřát a pak nalijte těsto.
Takto stále opakujete, až do skonání světa či těsta :).
Tento způsob smažení se mi velmi osvědčil – palačinky se nepřipalují, netrhají, dají se krásně obracet.
Palačinky plníte dle zvyklostí naslano či nasladko.
Pokud budou palačinky naslano, mohu jako náplň vřele doporučit velmi dobrou tofu „vajíčkovou“ pomazánku bez vajec. Palačinka namazaná touto pomazánkou a doplněná ledovým salátem je famózní chuťová kombinace.
Jste spíš na sladké ? Uvařte si tvarohové knedlíky plněné jahodami.