DOMÁCÍ OVOCNÁ ZMRZLINA NEBO NANUKY

SUROVINY

400 g mraženého ovoce (jahody, maliny, ostružiny)
200 g zakysané smetany (nebo kokosové mléko – viz níže)
50 – 200 g  cukru (nebo med či sirup – viz níže)
25 ml vody

Z uvedeného množství jsou 4 porce zmrzliny.

Při použití jen 50 g cukru, bude zmrzlina silně ovocná, osvěžující, připomínající ovocnou dřeň. Množství cukru přizpůsobte své chuti a použitému druhu ovoce.

PŘÍPRAVA

  • Čerstvé ovoce zamrazíte.

POSTUP zmrzlina

  • Zmražené ovoce vsypete do mixéru, přidáte cukr, zakysanou smetanu, vodu a vše mixujete do té doby, dokud se nevytvoří mražený krém s jemnou krémovou strukturou.
  • Před konzumací krém ochutnejte, zda je dostatečně sladký. Případně ještě doslaďte.
  • Zmrzlinu rozdělíte do misek a hned podáváte.

POSTUP nanuky

  • Vzniklým mraženým krémem naplníte formičky na nanuky. Při plnění nanukovou formičkou poklepávejte o desku stolu, aby si náplň „sedla“ a vytěsnila vzduchové bubliny.
  • Formičku zavřete pomocí držátek a dáte do mrazáku na několik hodin zmrazit (nejlépe přes noc).
  • Jak nanuky vyndat z formičky? Jednoduše.
    Do mísy nalijete horkou vodu z kohoutku a formičku s nanuky do ní postavíte – vody dejte do mísy tolik, aby dosahovala k držátkům, ale nepřesahovala přes okraj. Chviličku počkáte (cca 15 vteřin), pak nanuky vezmete za držátka a z formičky vyndáte.

VARIANTA s kokosovým mlékem a čekankovým sirupem (nebo medem)

  • místo zakysané smetany a vody dáte 400 ml kokosového mléka
  • cukr nahradíte čekankovým sirupem nebo medem (50 g sirupu jsou cca 2 polévkové lžíce)

PRAKTICKÉ

  • Nanuková formička může vypadat třeba takto (výrobce TORO):