DOMÁCÍ MUNGO KLÍČKY (domácí klíčení semen)

SUROVINY

  • fazole mungo (nejlépe v bio kvalitě)

Množství použitých suchých semen záleží na vás – pouze berte v potaz, že klíčením semena výrazně zvětší svůj objem (cca 5x) – osobně na klíčení používám jednu hrst suchých semen.

PŘÍPRAVA

  • Semena nasypete do misky, zalijete studenou vodou tak, aby byla celá ponořená a necháte stát 12 hodin.
  • Pak vodu slijete, semena propláchnete ve studené vodě a scedíte.

POSTUP

  •  Vlhká semena nasypete na dno nádoby (kastrol, hrnec, mísa…) tak, aby byla jednotlivá semena vedle sebe ( ne na sobě v hromádce).  Nádobu přikryjete neprůhlednou pokličkou (nebo pokličkou skleněnou, přes kterou jste přehodili utěrku) a ponecháte nádobu se semeny v pokojové teplotě (ne však na místě, kde by přímo na nádobu svítilo slunce).
  • Přibližně po dobu 3 dnů vždy semena alespoň 2x denně (ráno a večer) scedíte, propláchnete čerstvou studenou vodou, scedíte a opět narovnáte na dno nádoby.
  • Semena budou postupně bobtnat, zvětšovat se a budou jim vyrážet klíčky. Možná bude potřeba je přemístit z původní nádoby do větší, aby stále byla jednotlivá semena vedle sebe (pokud by byla v hromadě, mohla by zplesnivět).
  • To, že jsou semena již dostatečně naklíčená, poznáte podle toho, že jsou klíčky 2x – 3x delší než semeno.
  • Pokud chcete mít v klíčkách i chlorofyl, tak v poslední den klíčky již nezakrýváte pokličkou, ale necháte je na světle.
  • Naklíčené mungo se konzumuje celé – tedy jak nabobtnalé semeno tak i klíček.

Mungo klíčky jsou krásně křupavé a chuťově podobné mladému čerstvému hrášku. Používají se jako doplněk k hlavnímu jídlu – můžete si jimi posypat a obzvláštnit salát, pomazánku či rizoto. Přidejte je jako vložku do polévky, do smoothie, k jogurtu nebo slanému müsli.

Pokud všechna naklíčená semena hned nespotřebujete, uchováte je v lednici, kde vydrží cca 2 dny.
Před použitím klíčků z lednice je vždy nejprve propláchněte čerstvou studenou vodou a nechte okapat.

PRAKTICKÉ

  • Semena klíčí ve vlhku (ne však ponořená ve vodě), proto osobně cedím semena přes ruku, tím zůstanou více vlhká než při odkapání v sítu.
  • Osobně naklíčená semena používám výhradně ve studené kuchyni, aby se teplem neztratily všechny cenné látky, pro které je klíčím. Pokud je přidávám do polévky, tak vždy až na závěr přímo do talíře s naservírovanou polévkou.