JAK ZAKONZERVOVAT A USKLADNIT DOMÁCÍ PESTO

PŘÍPRAVA

  • Skleničky, víčka, polévkovou lžíci a kávovou lžičku nejprve zbavíte případných bakterií. Skleničky můžete sterilizovat v troubě, obě lžíce stačí polít právě vroucí vodou z rychlovarné konvice.

POSTUP

  • Malé skleničky naplníte pomocí polévkové lžíce a lžičky pestem cca 1 cm pod okraj skleničky.
  • Pesto ve skleničce lžičkou upěchujete, aby se odstranily případné vzduchové bubliny.
  • Povrch pesta zarovnáte lžičkou dohladka a do roviny.
  • Papírovou utěrkou očistíte vnitřní a vnější okraje skleničky, aby byly zcela čisté a nebyly na nich zbytky pesta.
  • Pesto zalijete olivovým olejem tak, aby se na povrchu vytvořila neprodyšná hladinka, pokrývající celou plochu pesta.
  • Skleničku zavřete víčkem a uchováte v lednici.

Takto zakonzervované pesto vydrží v lednici několik týdnů až rok. *

PRAKTICKÉ

  • Po otevření skleničky se k pestu dostane vzduch a je potřeba ho rychle spotřebovat, aby se nezkazilo – proto je vhodné pesto dávat do objemově malých skleniček.
  • Pokud byste chtěli již otevřenou sklenici uchovat déle, musíte celý postup uvedený nahoře opakovat.
  • Když pesto vložíte do pěkné skleničky a opatříte touto nálepkou, můžete ho obratem darovat jako „jedlý dárek“.

*Doplněno v roce 2021: Učinila jsem pokus a jednu skleničku pesta vyrobenou na jaře 2020 a zakonzervovanou tímto způsobem jsem nechala v útrobách lednice. Otevřela jsem ji po více než roce uskladnění (konec května 2021) a pesto bylo v naprostém pořádku.
*Doplněno v roce 2025: další osobní zkušenost – pesto vydrželo bez závad uskladněné v lednici 16 měsíců.